Društvo

Protest u Pančevu, radnici najavili dolazak u Beograd!

Radnici fabrike mineralnog đubriva i azotnih jedinjenja HIP Azotara, koja je od septembra u stečaju, protestovali su danas tražeći da Ministarstvo privrede ispuni prošlomesečno obećanje i pronađe strateškog partnera ili kupca fabrike. Okupljeni su od nadležnih zatražili da jasno kažu kakva je budućnost Azotare, a prema rečima jednog od radnika u fabrici, Milana Pavlovića, ukoliko ni u narednim danima ne bude odgovora institucija – oni će ponovo doći u Beograd i okupiti se ispred resornog ministarstva.

PROČITAJTE JOŠ: POČELI DA VRBUJU I PO BOLNICAMA: POZIVNICE ZA VUČIĆEV MITING I U SPECIJALNOJ BOLNICI!

„Svedoci smo da ni predsednik, ni premijerka, niti jedno ministarstvo više nigde ne pominju Azotaru, iako smo imali obećanja kada je fabrika odlazila u stečaj da će krenuti novim, uspešnim putem. Obmanuti smo svi. Kakva je ovo država kada predsednika i Vladu u Srbiji ne interesuje zašto Azotara stoji već 11 meseci i propada oprema koja košta više od sto miliona? Mi smo sve poštovali, a država nije poštovala ništa“, rekao je Pavlović radnicima okupljenim ispred fabrike.

Loading…

Zaposleni u Azotari prethodno su 23. maja protestovali ispred Ministarstva privrede, tražeći da se postrojenja u fabrici ponovo aktiviraju, a ona nastavi s radom. Nadležni su tada obećali, kako je Pavlović rekao nakon sastanka, da će ubrzati pronalaženje strateškog partnera ili kupca Azotare, što bi pokrenulo i samu proizvodnju. Od tada do danas. Kako je rečeno na skupu, niko od predstavnika Ministarstva ih nije kontaktirao, niti je raspisan obećani tender.

Mirče Krstevski, jedan od radnika, danas je obavestio okupljenje o razgovoru s Dušanom Bajatovićem, generalnim direktorom Srbijagasa, prema kome Azotara ima 90 odsto ukupnih dugovanja fabrike. Kako je naveo, Bajatović se obavezao da će kontaktirati sve koji imaju veze s fabrikom i da će najkasnije 20. juna radnike informisati o ishodu razgovora.

Ukoliko se to ne desi, radnici će novi protest organizovati već 21. juna, najavio je Milan Pavlović.

„Ova firma je 65 godina radila, nećemo da dozvolimo da neko dođe i za godinu dana je odvede u stečaj, Srbiju ostavi bez đubriva, a porodice bez hleba“, poručio je radnik Azotare Dragan Tomić.

Azotara- gubitaš za kog nema rešenja

Fabrika mineralnog đubriva i azotnih jedinjenja HIP Azotara je u septembru prošle godine otišla u stečaj, a u decembru je doneto i Rešenje o bankrotu. Postrojenja od tada nisu aktivna, dok je proizvodnja zaustavljena.

Kao argument za pokretanje stečajnog postupka, predstavnici države su isticali da je Azotara gubitaš za kog nema rešenja. Takođe, navodili su i da pokretanje stečaja predstavlja ispunjavanje obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu.

PROČITAJTE JOŠ: VLAST SPREMNA NA NEKE USTUPKE, OPOZICIJA TRAŽI SMENU GOJKOVIĆEVE

Međutim, radnici i pojedini sindikati smatraju da razloga za stečaj nije bilo. Interesantno je i da je država investirala oko 20 miliona evra u izgradnju novog pogona za proizvodnju đubriva u Azotari neposredno pre predloga o uvođenju stečaja.

Poslovni izveštaji za 2016. pokazuju da je ovo preduzeće ukupno dugovalo 38,3 milijarde dinara (oko 320 miliona evra), odnosno 5,9 milijardi dinara (oko 49 miliona evra) neto gubitaka.

Azotara je privatizovana u vreme vlade Vojislava Koštunice, ali je privatizacija raskinuta 2009. godine. Prema istraživanju Insajdera, priča o pogrešnim odlukama i zloupotrebama ne završava se na privatizaciji nego se jednako pogrešne odluke na štetu Azotare donose tek posle raskida privatizacije kada je država preuzela Azotaru.

Prema istraživanju Insajdera, Azotara je napravila dugove i kada je vlada Mirka Cvetkovića, pod izgovorom oporavka te fabrike, odlučila da to preduzeće, koje je trebalo da proizvodi đubrivo, uđe u rizičnu trgovinu pšenicom. Upravljanje Azotarom tada preuzima Srbijagas na čijem čelu je i tada, kao i sada, Dušan Bajatović iz SPS-a. Istraživanje Insajdera je pokazalo da je zapravo napravljen sistem koji je doveo do toga da se dugovi Azotare uvećavaju, dok istovremeno u poslovima sa tim državnim preduzećem korist imaju privatne firme.

Bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin optužen je da je sa saučesnicima zloupotrebio službeni položaj prilikom prodaje mineralnog regresiranog đubriva i da je suprotno uredbama koje je donela Vlada Srbije oštetio državu za za 25 miliona evra.

Do sada su vođene istrage o privatizaciji Azotare i trgovini đubrivom. Ipak prema istraživanju Insajdera, Azotara je štetu pretrpela i zbog odluke države da ta fabrika đubriva počne da se bavi trgovinom pšenicom.

Pljačka u Azotari Pančevo bila je tema Insajderove specijalne emisije Pravila pljačke.

PROČITAJTE JOŠ: POBEDA RADNIKA PTT U BORBI PROTIV PUPS-OVE DIREKTORKE!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments