Društvo

Protestna pisma Vučiću i Ani Brnabić zbog otkazivanja debate

Izvršni direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi uputio je protestna pisma predsedniku Srbije i premijerki, Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić, nakon što im je niški hotel „New City“, u kojem je trebalo da organizuju debatu, otkazao gostoprimstvo.

U pismu upućenom predsednici vlade Ani Brnabić, koje je dostavljeno medijima, Beširi ocenjuje da je otkazivanje bilo politička odluka, budući da je hotel u vlasništvu funkcionera SPS Novice Tončeva.

Navodi i da nijedna politička stranka vladajuće koalicije nije reagovala na otkazivanje debate i pita da li je to prećutan, ali vrlo jasan stav vlasti da je prihvatljivo na taj način ugrožavati pravo na slobodu izražavanja.

Beširi kaže i da se Institutu neretko dešavalo da im predstavnik vlasti potvrdi, a zatim pred samu debatu otkaže učešće, te ocenjuje da na taj način oni iskazuju potpunu nezainteresovanost za komunikaciju sa građanima.

Navodi i da je kreiranje prostora za javni dijalog o bitnim društvenim pitanjima veoma važna misija i ocenjuje da se, i pored proklamovanog stava vlade da dijalog treba da postoji, politički prostor u okviru kojeg on treba da se odvija sužava.

Protestna pisma poslata su i predsednici parlamenta Maji Gojković, ambasadorima Nemačke, EU, Rumunije, Francuske i SAD Tomasu Šibu, Semu Fabriciju, Oani Kristini Popa, Frederiku Mondoloniju i Kajlu Skotu, kao i izaslaniku Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru.

(Izvor: Infobrif)

Comments

comments