Društvo

PRVI PUT U NOVIJOJ ISTORIJI: Dom zdravlja u Leskovcu ide u stečaj

Nad Domom zdravlja i Apotekom nadvila se opasnost od stečaja zbog ukupnih dugovanja od preko 969 miliona dinara, budući da grad Leskovac kao osnivač nema novac planiran u budžetu za izmirenje poverilaca, pa je upućen zahtev da taj dug izmiri država Srbija, što je malo verovatno s obzirom da je reč o velikoj sumi i da ove dve zdravstvene ustanove nisu jedine u Srbiji koje muči sličan problem.

Komisija koju je formirala Skupština grada Leskovca sa doktorkom Jasminom Ranđelović na čelu utvrdila je da Dom zdravlja duguje poveriocima 543.351.647 dinara, a Apoteka 425.720.687 dinara, te da je nastupila trajna nesposobnost plaćanja.

S toga je danas doneta odluka na sednici Gradskog veća da se od resornog ministarstva zatraži da ono predloži Vladi Srbije da donese odluku da nedostajući iznos uplati osnivaču zdravstvenih ustanova za izmirenje duga. Ukoliko Vlada ne odobri sredstva, ove dve zdravstvene ustanove odlaze u stečaj.

Apoteka Leskovac je zapravo davno stavila katanac na vrata, ali je Dom zdravlja ustanova neophodna pacijentima sa prostora celog Jablaničkog okruga, s obzirom da su ovde usluge besplatne.

Dug ove zdravstvene ustanove, kako piše u izveštaju komisije, nasatao je u periodu od 1.7.2007 do 31.1.2012., pa ponovo od 2012. do 2015. godine, a na osnovu pravosnažnih sudskih odluka u sudskim postupcima koji su vođeni radi isplate razlike u zaradi zaposlenih u Stomatološkoj službi.

Današnja odluka Gradskog veća zasnovana je na članu 262. stav 4 Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je donela Narodna Skupština 3. aprila 2019. godine.

(Izvor: Jugmedia)

Comments

comments