Društvo

Radnici po DRUGI PUT sprečili izvršitelje da uđu u fabriku!

Sudski izvršitelji pokušali su uz asistenciju policije 13. put da prinudno preuzmu pogon “Kuglična vretena” Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku, što su radnici sprečili.

Radnici su blokirali fabrički ulaz i sprečili sudske izvršitelje da uđu u fabriku i naplate dug od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je od 1,5 milion dinara u međuvremenu sa kamatama narastao na oko 4,6 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ: NAJHRABRIJI: SIN OLIVERA IVANOVIĆA PREDVODIO PROTESTE U MITROVICI

Kordon policije je i danas, kao i prilikom ranijih pokušaja sudskih izvršitelja da preuzmu pogon FRA, blokirao sve prilaze fabrici, nedozvoljavajući novinarima da priđu fabrici sve dok izvršitelji nisu otišli.

Predstavnici fabričkih sindikata rekli su novinarima da je protiv 59 radnika FRA podneta krivična prijava zbog onemogućavanja izvršitelja da preuzmu pogon i oni su pozivani u policiju da daju izjave.

Radnike FRA su i danas, kao i prilikom ranijih protesta, podržali odbornici Dveri, najveće opozicione odborničke grupe u Skupštini Čačka.

Menadžmet fabrike je kupcu objekta pre šest meseci dostavio ponudu kojim bi bio obeštećen tako što bi mu bilo isplaćeno 5,6 miliona dinara, ali on je tu ponudu odbio i insistira na izvršenju.

PROČITAJTE JOŠ: MORAMO DA POHVALIMO NOVI SPOT SNS

Fabrički sindikati i radnici ističu da se imovina fabrike koja vredi oko 200.000 evra “prodaje” za dug od 30.000 evra i apeluju na nadležne da se izmeni Zakon o izvršenju kako se imovina građana i firmi ne bi prodavala “ispod svake cene”.

FRA, koja se bavi proizvodnjom i prodajom rezanog alata i mašina, osnovana je 1953. godine i nalazi se u fazi restruktuiranja. U fabrici je zaposleno 560 radnika.

PROČITAJTE JOŠ: BILJANA: PROTESTUJU MANIJACI, LUDACI I POLUSVET

(izvor: N1)

Comments

comments