Društvo

Radnici sprečili izvršitelje da preuzmu fabriku!

Radnici Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku sprečili su danas sudske izvršitelje da zajedno sa policijom prinudno preuzmu pogon te fabrike „Kuglična vretena“.

Radnici su odbili da napuste radna mesta čime su, 15. put, sprečili izvršitelje da udju u fabrički pogon i naplate dug od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom koji je uvećan na oko 4,6 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ: NAJBOLESNIJE DO SADA: SNS SPREMA PREKO 1000 AUTOBUSA ZA NAREDNE MITINGE!

Na kapiji fabrike bili su zakačeni veliki transparenti na kojima je pisalo „Hoćemo da radimo, nećemo na ulicu“, „Preživeli smo sankcije, bombardovanje, preživećemo i Privredni sud“, „Stop pravosudnoj i izvršiteljskoj mafiji“, „Ne izbacujte nas na ulicu, mi smo samo pošteni radnici“ i „Ne damo kuglična vretena“.

Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Djelić rekao je novinarima da se pritisak i represija nad radnicima i dalje nastavlja.

„Osim prekršajnih prijava koje su radnici dobili i novčano kažnjeni sa po 10.000 dinara, sada stižu i krivične prijave i radnici se pozivaju na saslušanje kod javnog tužioca jer su, kako se navodi u prijavi, pripadali grupi koja je sprečavala službena lica u izvršenju dužnosti“, naveo je Djelić.

Prema njegovim rečima, Privredni sud u Čačku kaznio je 53 radnika FRA novčanom kaznom od po 10.000 dinara jer u februaru nisu dozvolili sudskim izvršiteljima da uđu u pogon te fabrike, a načelnika policije u Čačku Draška Darijevića sud je kaznio novčanom kaznom od 100.000 dinara, zbog „neodgovarajućeg postupanja policije“ u slučaju prinudnog izvršenja nad tim pogonom.

Đelić je ocenio da se Privredni sud u Čačku „različito ponaša u istoj pravnoj stvari“, u poređenju sa Višim i Osnovnim sudom u tom gradu.

„Imamo rešenja iz Osnovnog i Višeg suda u kojima se odbijaju predlozi za sprovodjenje izvršenja nad pognom FRA, zato što ta fabrika pripada kategoriji preduzeća koja su pod zaštitom Ministarstva odbrane jer su od strateškog značaja za potrebe namenske industrije“, rekao je Đelić.

PROČITAJTE JOŠ: BUJOŠEVIĆ SE KRIJE OD ZAPOSLENIH PO RTS-U!

On je dodao da radnici FRA neće odustati od očuvanja radnih mesta i najavio da će u narednom periodu oni održati protest ispred Ministarstva pravde u Beogradu.

„Mi hoćemo samo da sačuvamo svoja radna mesta, ovde se radi o goloj egzistenciji“, kazao je Đelić.

Radnike FRA su podržali odbornici najveće opozicione odborničke grupe u Skupštini Čačka „Dveri“, među kojima je bio i predsednik te stranke Boško Obradović.

Obradović je kazao novinarima da radnici te fabrike „trpe neverovatnu sudsku nepravdu“ jer izvršitelji pokušavaju da preuzmu pogon uprkos odlukama Osnovnog i Višeg suda u Čačku, kao i rešenju Ministarstva odbrane da se nad tim pogonom ne može sprovesti sudsko izvršenje jer je od interesa za odbranu države.

„Ovde se radi o kriminalu i korupciji i narodskim rečnikom govoreći izgleda da je neko ‘bacio oko’ na ovu atraktivnu lokaciju“, dodao je Obradović.

Menadžment FRA je kupcu objekta pre sedam meseci dostavio ponudu kojom bi bio obeštećen, ali je on tu ponudu odbio i sada insistira na izvršenju.

Fabrički sindikati i radnici istakli su da se imovina FRA od oko 200.000 evra prodaje za dug od oko 40.000 evra i pozvali su nadležne organe da izmene Zakon o izvršenju, kako se imovina građana i firmi ne bi prodavala „ispod svake cene“.

PROČITAJTE JOŠ: UMESTO AUTOPUTA NA KORIDORU 10 IMAMO NOVU RUPU!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments