Politika

Radojičić dokazao da je običan bot: Najveći uspeh mu je otvaranje KUĆICA za ptice!

Možda nismo imali velika očekivanja od gradonačelnika Beograda dr Zorana Radojičića, ali svakako nismo mogli ni da pretpostavimo da će za skoro dva meseca na funkciji jedini njegov poduhvat biti – svečano otvaranje tri kućice za vrapce. I to čak nisu ni dobre kućice za vrapce, već su ofarbane tako da bukvalno teraju ptice što dalje.

Juče smo svi bili svedoci još jedne od onih nadrealnih scena uz koje često ide i dodatak “samo u Srbiji”. Prvi čovek Beograda je, okružen gomilom medija i raznih funkcionerčića, sa širokim, ponosnim osmehom na licu sipao hranu u tri nove kućice za vrapce na Novom Beogradu, i time svečano otvorio takozvanu “Mini eko-zonu za beogradske vrapce”. On je tom prilikom naglasio da će ovo “pomoći populaciji vrabaca u našem gradu” i zamolio građane da ne bacaju žvake jer “svaka bačena žvaka može da ubije nekoliko vrabaca”.

PROČITAJTE JOŠ: KLAN UMEŠAN U UBISTVO OGNJANOVIĆA IMA PODRŠKU VUČIĆA, A DANILO JE SA NJIMA NAVIJAO U RUSIJI!

“Grad će sigurno nastaviti da podržava ovakve inicijative jer je važno da skrenemo pažnju na probleme poput ovog”, naglasio je gradonačelnik, ne objasnivši pritom zašto, ako već skreće pažnju na probleme grada Beograda, zanemaruje neke druge stvari – poput, šta znam, Slavije na kojoj su i dalje u toku radovi na rekonstrukciji loše odrađene rekonstrukcije ili pa, recimo, ilegalne gradnje koja cveta prestonicom? No, dobro, nećem sad o tim teškim temama, ipak je ovo jedan veseo i svečan dan za grad Beograd – dobili smo ne jednu, ne dve, već TRI kućice za vrapce! Tom prilikom je i direktor gradskog Zelenila Slobodan Stanojević naglasio da će nove kućice biti posebno pogodne za vrapce “kad se sele, u onim mesecima kada migriraju”. Skačete li od sreće?

Ne? Pa, ne skaču ni mučeni vrapci. Jer, kako je za N1 objasnila Marija Demajo iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, bukvalno sve što je rečeno i odrađeno na ionako besmislenom “svečanom otvaranju” nema veze sa zdravom pameću. Naime, niti su vrapci ugroženi žvakama, niti su ptice selice, niti im odgovara to što su kućice jarkožute boje.

“Postoje pravila kako se to radi, ne smeju biti jarkih boja. Naravno, ni hranilice ne smeju biti jarkih boja jer privlače predatore”, objasnila je Demajo.

PROČITAJTE JOŠ: DOŠLO JE VREME DA USTAVNI SUD ZABRANI RAD ŠEŠELJU I RADIKALIMA!

Zanimljivo je da su kućice za ptice podignute na mestu na kojem se ranije nalazio objekat koji nije imao dozvolu za gradnju, što je posebno obradovalo gradonačelnika.

“Znači vrabac je pomogao da se pobedi divlja gradnja? On će da mi bude savetnik, njega ću da uzmem da mi bude savetnik”, oduševio se Radojičić, ostavljajući nas da se pitamo da li će uskoro biti priređeno i svečano otvaranje kućica za vrapce na Zlatiboru, na mestu na kojem se i dalje nalazi njegova nelegalno sazidana vikendica.

I sve bi ovo nekako i imalo smisla i ne bi bilo toliko tragikomično, da se prvi čovek Beograda zapravo bavi i velikim problemima, pa usput stigne da se pozabavi i svečanom prihranom ptica. Nažalost, to nije slučaj. Od kako je objavljeno da će čuveni doktor Radojičić zameniti još čuvenijeg doktora Malog na poziciji gradonačelnika, društvenim mrežama su počeli da kruže komentari i pretpostavke kako će novi čelnik grada biti samo još jedna fikusoidna pojava u našoj političkoj postavci, dok će se zapravo za sve pitati Goran Vesić, zvanično zamenik gradonačelnika. I nije mu dugo trebalo da dokaže da su svi ti komentari bili ispravni i da je naš novi gradonačelnik baš onakav kakvog smo ga i zamišljali – muška verzija Ane Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ: OVO JE JEDINI GRAD U SRBIJI KOJI NAPREDUJE: SVE JE BOLJE KADA SE NE MEŠAJU ŠEFOVI STRANAKA!

(izvor: noizz.rs/Ljubića Krstić)

Comments

comments