Korona

Raste broj obolelih u Evropi, Italija u strahu od novog udara

Epidemiološki podaci u Španiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj sa po više stotina ili preko hiljadu novih slučajeva kovida-19 dnevno, najviše zabrinjavaju u Evropskoj uniji, zbog čega Italija strahuje od novog talasa zaraze, navodi italijanska štampa.

Situacija u Italiji je stabilna u odnosu na prethodnu sedmicu, ali su asimptomatski slučajevi neznatno povećani. Bolnice, pak, nisu više preopterećene i ocenjuje se da bi mogle da izdrže “drugi talas” zaraze.

Porast zaraženih u Italiji zabeležen je poslednjih dana, što izaziva strah Naučno-tehničkog komiteta, vladinog tela koje prati epidemiološku situaciju.

U poslednja 24 sata zabeležena su 386 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Hospitalizovano je 800 pacijenata, u kućnoj izolaciji je 11.435 osoba, a na odeljenju intenzivne nege nalazi se 47 pacijenata. Od početka pandemije koronavirusa u Italiji preminule su 35.132 osobe.

Ministarstvo zdravlja Italije navodi da u mnogim regionima ima nekoliko žarišta nakon dolaska ljudi iz inostranstva i da je to očekivano, s obzirom na to da se virus kovid-19 veoma brzo širi u različitim zemljama sveta.

Prema podacima iz zemalja EU, od početka krize sa virusom kovid-19 najviše slučajeva zabeleženo je u Španiji – više od 335.000, zatim u Velikoj Britaniji oko 303.000, Italiji preko 247.000, Nemačkoj više od 210.000 i u Francuskoj oko 187.000.

Comments

comments