Društvo

Ruski raketni sistemi – bajka kojom tabloidi lažu Srbiju

Putovanje Aleksandra Vučića u Rusiju srpski tablodi, pre svih Informer, Alo i Srpski telegraf iskoristili su da ponovo pišu o nabavci ruskog vojnog naoružanja. Putin će, tvrdi Informer, Srbiji dati po nižoj ceni od tržišne najnoviji raketni sistem „pancir“, a i lično je Aleksandru Vučiću obećao da će braniti Kosovo „kao da je rusko“. Alo ide i korak dalje i najavljuje da je nabavka naoružanja već ugovorena. Za ovakve tvrdnje nema ni zvaničnih ni nezvaničnih potvrda. Informer navodi: Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin spreman je da u najkraćem mogućem roku Srbiji isporuči moćni raketni sistem „pancir S“, potvrđeno je juče Informeru u Moskvi. 1 1Informer u tekstu „Putinov pancir SPAS ZA SRBIJU“ dalje kaže da će Putin ovaj sistem Srbiji prodati po ceni nižoj od tržišne, kao i da posle te nabavke „našu državu više niko ne bi smeo da napadne“.

Samo dan ranije Informer je izvestio da je ruski predsednik tokom defilea ruskog vojnog naoružanja savetovao da bi i Srbija trebalo da nabavi raketne sisteme „pancir“ i „smerč“ da bi u današnjem izdanju ustvrdili da je nabavka „pancira“ izvesna.

PROČITAJTE JOŠ: AFERE KOJE SU OBELEŽILE NAJGOREG GRADONAČELNIKA IKAD

U istom tekstu sagovornik je i ministar odbrane Aleksandar Vulin koji nije potvrdio ovu nabavku koja bi po svemu sudeći budžet Srbije koštala milione evra.

„Ono što mogu da kažem jeste da nastavljamo vojno-tehničku saradnju sa Rusijom“, rekao je Vulin.

U izjavi za Blic Aleksandar Radić je kazao da je reč o sistemu koji se koristi kao podrška raketnom sistemu S-400, koji mi nemamo. „Postavlja se pitanje zašto bismo onda nabavljali ovo naoružanje, pogotovo što ne nameravamo da ratujemo“. Alo navodno saznaje da je „Aleksandar Vučić ugovorio nabavku najboljeg i najsavremenijeg oružja, kakvim bi se ponosile i najmoćnije sile sveta“ aludirajući na raketni sistem „pancir“. U svom kratkom tekstu ni jednom izjavom ili dokazom ne potvrđuju ova saznanja.

Naoružavanje vojske Srbije omiljena je tema prorežimskim tabloidima, pa se u više navrata do sada pisalo i o nabavci „pancira“.

Proruski portal Sputnik pisao je u decembru prošle godine „da Srbija brani nebo uz pomoć Rusije: Stiže moćan raketni sistem“.

Večernje novosti su u oktobru prošle godine izvestile da ćemo „od Rusa tražiti “Buk” i “pancir“, što je navodno bila tema tokom posete Dmitrija Rogozina i Sergeja Šojgua Beogradu.

Portal Srbin info je u novembru prošle godine pisao da „SRBIJA OD RUSIJE KUPUJE S-300 NA LIZING, stižu i Buk-M2 i Pancir“.

Nekoliko meseci nakon svih ovih naslova jasno je da je reč o dezinformacijama.

PROČITAJTE JOŠ: ALEKSANDRE, TI SI SAMO JEDNA VIŠE KUKAVICA

U video izjavi za televiziju Pink iz Moskve Aleksandar Vučić je rekao da će razgovarati sa Putinom i o vojnoj opremi, a da će do kraja godine javnosti biti predstavljeno sve što je u toj oblasti urađeno u poslednjih nekoliko godina.

„Kod nabavke vojne opreme važi ona narodna “koliko para, toliko muzike”, ali zahvalan sam Rusiji što je Srbija migove i njihov remont dobila pod značajno povoljnijim uslovima nego što su dobile neke zemlje u regionu“. Informer navodi: Srbija može da računa na maksimalnu pomoć Rusije u borbi za Kosovo. Moskva će braniti srpsku pokrajinu kao da je ruska. 2 2Na naslovnoj stranici izdanja Informera od 10. maja tvrdi se da je i Putin dao obećanje Vučiću da će braniti Kosovo kao da je rusko.

U svom maniru, Informer kao izvore navodi dobro obaveštene izvore Kremlja. Iz izjave Aleksandra Vučića koja se navodi u tekstu, ne može se naslutiti ovakav zaključak.

„Rusija će nedvosmisleno i jasno izneti svoje stavove po pitanju Kosova. Bez Rusije je nemoguće ono što je veoma važno, a što sam i rekao predsedniku Putinu, da se u UN dobije bilo kakvo rešenje. U tom smislu, Rusija će veoma aktivno pratiti razgovore o Kosovu i sve što se bude zbivalo, pa će uvek pravovremeno reagovati“, citiraju Vučića u Informeru.

PROČITAJTE JOŠ: “INVESTITORI” JOŠ I PRETE – KO NE POTPIŠE OTKAZ IĆI ĆE U ZATVOR!

(izvor: raskrikavanje.rs)

Comments

comments