Politika

SAD ne podržavaju odluku Kosova: ukinite takse u potpunosti

Izvor: novinarska agencija BETA

Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel rekao je da Sjedinjene Američke države ne podržavaju delimično ukidanje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH koje je najavio premijer Kosova Aljbin Kurti i da je stav Vašingtona da one moraju da budu ukinute u potpunosti.

“Ne podržavamo polovičnu meru premijera Kurtija. Naša pozicija je sasvim jasna: takse moraju da budu ukinute u potpunosti. Gospodin Kurti pravi veliku grešku i to je jasno rečeno predsedniku (Kosova Hašimu) Tačiju u Beloj kući danas”, naveo je Grenel noćas na Tviteru.

Kurti je sinoć objavio da će od 15. marta početi postepeno ukidanje taksi na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, tako što će prvo biti ukinute takse na sirovine, ali da Srbija istovremeno treba da se obaveže da će obustaviti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i da treba da započne uklanjanje trgovinskih barijera.

U slučaju da se Srbija ne pridržava obaveze otklanjanja barijera i ne prekine lobiranje za povlačenje priznanja, Kosovo će od 1. aprila početi sa primenom mera reciprociteta, prvo u oblasti trgovinskih odnosa, naveo je Kurti.

On je dodao da će Kosovo, ako Beograd ne odgovori na te zahteve, 15. juna vratiti takse u iznosu od 100 odsto.

Predsednik Kosova Tači sastao se juče u Beloj kući sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robertom O’Brajanom, a dan ranije sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i zamenikom ministra odbrane SAD Dejvidom Norkvistom.

Comments

comments