Politika

“Saopštenje krije nameru da se vojska zloupotrebi u političke svrhe”

Brigadni general avijacije u penziji Sreto Malinović ocenio je da se u saopštenju izdatom nakon zajedničke sednice Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštava Vojske Srbije (VS) radi o klasičnoj zameni teza iza koje se krije namera da se vojska zloupotrebi u političke svrhe.

“Niko od onih koji protestuju nije jednu ružnu reč rekao za vojsku ili policiju, niti je pomišljao na državni udar. Traži se samo da se obezbede normalni izborni uslovi u kojima će narod imati priliku da se izjasni”, rekao je Malinović, koji je i funkcioner Demokratske stranke, agenciji Beta.

PROČITAJTE JOŠ: LUDILO NAPREDNE VLASTI: AUTOPREVOZNICIMA ZABRANJENO DA VOZE GRAĐANE NA MITING U BEOGRAD!

Nakon zajedničke sednice Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba VS Vojska Srbije ranije je poslata “poruka svima, i u zemlji i u inostranstvu”, da vojska nije i neće biti sredstvo za obaranje legalne i legitimne vlasti u Srbiji i nasilno rušenje ustavnog poretka.

“Vojska Srbije, kao čuvar mira i stabilnosti, neće dozvoliti nikakve pokušaje državnog udara i upozorava da bi svi koji ga najavljuju i traže trebalo da odgovaraju u skladu sa zakonom. Vojska Srbije je opremljena i spremna da izvrši svako naredjenje svog vrhovnog komadanta i da sačuva mir i stabilnost naše zemlje i našeg naroda”, navedeno je u saopštenju.

Malinović je rekao da je u pitanju zamena teza jer su državni udar isključivo pominjali tabloidi bliski vlasti.

“S kojim pravom na takav način neko govori o svojoj vojsci? To je opasna zamena teza i tako oni pokušavaju da uvuku vojsku u ono što nameravaju”, rekao je on.

On je rekao da vojska “nema šta da dozvoljava ili nedozvoljava”, već samo treba da radi u okviru svoje Ustavom određene uloge.

Malinović je rekao da takvo saopštenje nikada ranije nije bilo prosleđeno, niti je tako nešto bilo moguće.

“Bilo je takvih lobiranja 2000. godine i pokušaja pojedinaca da stave vojsku u službu jednog bračnog para i režima, ali to baš nije pozdravljeno od pripadnika vojske. Ja se nadam i da sada u VS ima dovoljno pameti i spremnosti da spreče zlo u koje neko, očigledno, ima nameru da ih uvuče”, rekao je on.

Malinović je rekao da je poseban problem što o tome govori ministar odbrane Aleksandar Vulin, za koga je rekao da je prekršio Ustav svojim zahtevom da se razgraničenjem sa Kosovom ustupi deo teritorije.

“Nadam se da će pobediti pamet i odlučnost ljudi u vojsci da služe svojoj državi i svom narodu, a ne nekakvim šarlatanima koji su u 50 godina služili vojsku tri dana”, rekao je Malinović.

Ponoš: Opasna poruka

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da je očigledno da režim pokušava da višemesečne proteste građana širom Srbije predstavi kao pretnju na koju bi trebalo odgovoriti angažovanjem Voske Srbije.

“Ovi protesti svakako nisu pretnja za Srbiju od strane njenih građana, već predstavljaju vapaj da režim prestane da zloupotrebljava državu u svom obračunu sa građanima koji nisu deo vlasti”, rekao je agenciji Beta Ponoš (na slici iznad), koji je bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Ponoš je istakao da su uznemiravanje javnosti, pretnje i haranga prema političkim neistomišljenicima, zloupotreba administrativnog, pravosudnog i policijskog aparata – deo Vučićeve tehnologije vlasti.

PROČITAJTE JOŠ: “VUČIĆ NEĆE PODNETI OSTAVKU 13. APRILA, ALI MOŽE DA PLAČE POŠTO TO VOLI”

Ono što je činjeno i što se najavljuje ovim saopštenjem, deo je istog manira, ali i veoma opasan korak, dodao je Ponoš.

“To što ministar odbrane Aleksandar Vulin ima problem sa terminologijom i što se ovim saopštenjem zarekao svom vrhovnom komandantu da ga vojska neće rušiti, jeste groteskno, ali ta glupost ne umanjuje odgovornost onih koji stoje iza ovog saopštenja, jer je poruka opasna”, rekao je Ponoš.

Ponoš je objasnio da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, stajući iza ovakvog saopštenja, dozvolio da se vojska koristi kao instrument vladajuće stranke u obračunu sa političkim neistomišljenicima i kao pretnja prema građanima Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) BLOKADA: GRAĐANI PREKINULI RADOVE NA TRGU REPUBLIKE

(izvor: N1)

Comments

comments