Politika

Šarčević namestio ortaku posao sa DRŽAVNIM školama, vredan 1,6 miliona EVRA!

Ministarstvo prosvete Srbije dodelilo je posao uvođenja elektronskih dnevnika u državne škole vredan 1,6 miliona evra na tenderu sprovedenom tako da je mogla da pobedi samo jedna firma sa čijim je vlasnikom ministar Mladen Šarčević ranije sarađivao.

Prema pisanju KRIK-a, Ministarstvo prosvete je taj posao dalo konzorcijumu u kom je kompanija „Tesla“, a sa kojom je ministar Mladen Šarčević poslovno sarađivao.

PROČITAJTE JOŠ: KLETVA VUČIĆEVA: ALEKSANDAR HOĆE DA ZAMENI KNEZA LAZARA, PA JE SMISLIO I NOVU KLETVU!

Stručnjaci ističu da je tender za elektronske dnevnike sproveden tako da je samo „Tesla“ mogla da pobedi i upozoravaju i da bi Agencija za borbu protiv korupcije trebalo da ispita mogući sukob interesa ministra Šarčevića.

KRIK je podsetio da je na konferenciji o inovacijama u obrazovanju u Beogradu u novembru 2014. biznismen Andrej Bezjak (na slici ispod) prezentovao je program za učenje na tablet računarima, koji su razvijale njegove firme „Tesla“ i „Filex“ iz Zagreba.

Šarčević, tada suvlasnik privatnih škola „Ruđer Bošković“ i Bezjak objasnili su učesnicima skupa da je u školi „Ruđer Bošković“ taj sistem toliko uspešan da „olakšava klincima život“.

Samo tri meseca nakon što je Šarčević postavljen na funkciju, njegovo ministarstvo podržalo je konferenciju „Kurikulum Srbija 2016“ koju je u Beogradu sa partnerima organizovala „Tesla“.

Šest meseci posle konferencije Bezjakova „Tesla“ je dala školama na korišćenje svoj program „esDnevnik“ na godinu dana, da bi sredinom ove godine Ministarstvo raspisalo tender vredan 1,6 miliona evra za kupovinu elektronskih dnevnika.

Uslovi tendera bili su takvi da ih je ispunjavala samo firma „Tesla“ iz Zagreba, piše KRIK čiji su novinari zajedno sa stručnjacima za javne nabavke analizirali dokumentaciju.

„Tender je bio izuzetno diskriminatoran, uslovi su postavljeni tako da samo firma ‘Tesla’ može da pobedi“, kaže pravnik iz nevladine organizacije Transparentnost Srbija Rade Đurić.

PROČITAJTE JOŠ: NAPREDNJACI SU OTELI AERODROM, A SADA IMAJU NOVI PROBLEM: NEMA JAVNOG PREDUZEĆA KOJI MOŽE DA GA PREUZME!

To se posebno vidi po to tome što je Ministarstvo tražilo da se u sve škole u Srbiji uvede gotovo isti sistem koji je „Tesla“ donirao školama godinu dana ranije.

Osim toga, dati su nerealno kratki rokovi da se posao sprovede – elektronski dnevnici trebalo je da se isporuče do septembra, odnosno do početka ove školske godine. Ovaj rok mogla je da ispuni samo kompanija koja već ima baš takav softver.

Na tenderu se insistiralo i na dodatnim detaljima koji su onemogućili konkurenciju „Tesli“. Rečeno je da može da se prijavi samo firma koja je u prethodne tri godine uvela sistem elektronskih dnevnika u minimum 50 škola u 10 različitih gradova Srbije, kao i da pet od tih 50 škola ima po 100 nastavnika.

Tražilo se i da predavači, koji će obučavati školsko osoblje da koristi dnevnik, daju dokaz da znaju srpski – čime se smanjila mogućnost da se prijave strane firme, naveo je KRIK.

Na tender je stigla samo jedna ponuda – konzorcijuma u kojem se nalazila „Tesla“ i dve kompanije državnog „Telekoma Srbija“. Konzorcijum je pobedio na tenderu i dobio ugovor.

Stručnjaci procenjuju da je nabavka softvera sprovedena na štetu budžeta Srbije, jer je cena projekta mogla biti mnogo manja da su druge firme zaista imale mogućnost da konkurentno ponude svoja rešenja.

Prema KRIK-u, poseban problem ugovorene saradnje je i pozicija ministra Šarčevića, koji se nalazi u potencijalnom sukobu interesa – s obzirom da njegov nekadašnji poslovni partner Bezjak ugovara nabavke sa ministarstvom.

Šarčević za KRIK tvrdi da je tender bio regularan, ali i da ne može da govori o detaljima jer, kako kaže, nabavke sprovodi služba u okviru Ministarstva.

Negira da je bio u bilo kakvom sukobu interesa tvrdeći da je „Teslu“, kada je ustupila dnevnike školama, preporučila južnokorejska kompanija „Samsung“, a ne on. Vlasnika Bezjaka, kaže, poznaje samo površno.

PROČITAJTE JOŠ: DOKLE OVO LUDILO IDE: ČOVEK OČISTIO OPASNU DEPONIJU I SADA MU PRETI ZATVOR!

(izvor: krik.rs)

Comments

comments