Društvo

Šarčević: Ne menja se datum za malu maturu

Ministar obrazovanja Mladen Šarčević rekao je da učenici koji pohađaju nastavu od prvog do četvrtog razreda neće morati da dolaze na nastavu zato što je pravilnik o ocenjivanju promenjen.

“Pravilnik nam je dao zakonsku mogućnost da pored tri četvrtine ocena koje su bile u dnevniku na trećem tromesečju i polugođu – regulisali smo samo broj ocena – poslednji kvartal je ponuđen da se uradi formativno ocenjivanje svega što kandidat može da uradi samostalno na daljinu. Analiza je pokazala da je tri četvrtine profesora i đaka to uradilo dobro, a učitelji svakako dobro”, rekao je Šarčević.

On je objasnio da će škole raditi od 8 časova do 20 časova te da će učenici biti podejeni u manjim grupama i da će odmori biti raspoređeni tako da učenici imaju što manje međusobnog kontakta.

Osmi razred je generacija ima malu maturu, ne menjaju se datumi, ali se menjaju druge obaveze, jer ako nismo hteli decu da vidimo u maju u školi, kao u nekim zemljama, neće roditelju u nekim zemljama da vrate decu”, rekao je on.

Zamišljeno je da osmaci 1. juna dođu do škole, ako ima pet odeljenja, dolaziće na smenu od po sat vremena – da se registruju za maturu, da donesu knjižice, slike, da se to pečatira, poneće kućama dva testa, koja će uraditi samostalno jer nemaju vajde da muvaju, kaže on.

“Isprobani su dobri pedagoški modeli, radimo studiju sa Institutom za pedagogiju i Zavodom za kvalitet i imaćemo dobre rezultate koje možemo da koristimo”, kaže Šarčević.

Comments

comments