Politika

SAZNAJEMO: DS u Vojvodini spremna za izbore, već zakazani notari za overu potpisa!

Novosadski i pokrajinski odbor Demokratske stranke zakazali su notare i opštinske overitelje za overu potpisa podrške za izlazak na gradske i pokrajinske izbore, saznaje Gerila.

Kako saznajemo, novosadski i pokrajinski odbor DS većinom su za izlazak na izbore, te su već zakazali termine kod notara za overu potpisa. Plan demokrata koji se protive odluci da se izbori bojkotuju, otkriva naš izvor, bio je da sačekaju sednicu Glavnog odbora na kojoj bi nadglasali odluku o bojkotu, te da momentalno i pristupe skupljanju potpisa za liste, za šta već imaju spremne papire i notare.

Izvor Gerile tvrdi da je predsednik stranke Zoran Lutovac upućen u to, te da zbog toga po svaku cenu odlaže sednicu Glavnog odbora. Upravo zato, navodi, Lutovac je rešio da sednicu zakazanu za 31. maj pomeri za sam dan izbora, odnosno 21. jun, kako ne bi dao prostora članovima da opovrgnu prethodno donetu odluku o bojkotu izbora.

Podsetimo, sednica Glavnog odbora DS trebalo je da bude održana polovinom marta, pa je zatim najavljena za 31. maj, potom onda ponovo odložena za 21. jun, a datum je odabran, kako je nezvanično rečeno Tanjugu u vrhu te stranke, simbolično, kako bi zasedanjem pokazali “da izbori za njih ne postoje”.

Struja unutar DS, među kojima je i većina poslanika ove stranke, pokušala je da izdejstvuje zasedanje Glavnog odbora za 17. maj, ali je Zoran Lutovac optužio pojedine članove za falsifikovanje potpisa koji su sakupljeni da se zasedanje održi. Zbog toga je podneo i krivične prijave, između ostalih i protiv svoje potpredsednice Aleksandre Jerkov.

Krajnji rok za predaju liste i potpisa za izbore, jeste 5. jun, a pošto je neizvesno da li će Glavni odbor DS uopšte i zasedati do tog datuma, ostaje pitanje šta će da rade one demokrate koje su već uveliko u predizbornim radnjama i rezervisale notare. Pred njima su dve mogućnosti: da na izbore izađu mimo Zorana Lutovca, ili da odustanu od izbora, ali nezadovoljni igrankom oko poigravanja sa datumom zakazivanja sednice Glavnog odbora. U oba slučaja, čini se, ishod je isti: još veći raskol unutar Demokratske stranke.

Comments

comments