Politika

SAZNAJEMO: Zelenović napustio Savez za Srbiju, demokratama predlaže „leks specijalis“

Aktuelni gradonačelnik Šapca i predsednik Zajedno za Srbiju (ZZS) Nebojša Zelenović prekjuče je napustio Savez za Srbiju (SZS) čiji je osnivač, i to da bi izašao na lokalne izbore u Šapcu uprkos formalnoj odluci da se izbori moraju bojkotovati na svim nivoima, saznaje Gerila iz izvora bliskih ovom opozicionom bloku.

Kako saznajemo, Zelenović je odluku o napuštanju SZS saopštio ostalim osnivačima na sednici Predsedništva u ponedeljak popodne. Ipak, dogovoreno je da se to za sada ne iznosi u javnost, pa je nakon sednice medijima pušteno saopštenje u kome se navodi da Zelenovićeva stranka „u naredne dve nedelje neće učestovati u radu Saveza za Srbiju do zauzimanja stava o lokalnim izborima u Šapcu”. Dogovoreno je da se to sakrije, otkriva naš izvor, kako bi se tokom narednih dana SZS konsolidovao i napravio medijsku strategiju kojom bi amortizovao vest o izlasku još jednog osnivača. Naime, pre Zelenovića, Savez za Srbiju napustio je i Milan Stamatović, iz istog razloga – izlaska na izbore.

Podsetimo, Savez za Srbiju je još u septembru saopštio jedinstvenu odluku svih članica o bojkotu izbora na proleće. Međutim, tada javnosti nije saopšteno i ono što je među njima dogovoreno u avgustu, a što tek sad stiže na naplatu i što je glavni uzrok Zelenovićevog napuštanja SZS-a. Naime, tada su se lideri SZS dogovorili da će “slobodni gradovi” Šabac i Paraćin biti izuzeti iz odluke o bojkotu izbora, te da će Nebojša Zelenović i Saša Paunović (potpredsednik DS), koji sada tvore vlast u tim gradovima, moći da izađu na lokalne izbore i od naprednjaka odbrane vlast. To je potvrdio i sam Paunović na Tviteru, napisavši: „Istina je da je sadašnji stav SZS različit od dogovora koji je kako sam razumeo postignut sa donosiocima odluka u SZS avgusta 2019. Ispalo je da smo se pogrešno razumeli. Moguće ali teško. Ali dobro, politika je takva, stalno promenljiva.“

U međuvremenu, pojedini lideri SZS su odlučili da „žrtvuju“ slobodne gradove Šabac i Paraćin kako bi privoleli Sergeja Trifunovića i PSG da se pridruže SZS-u u bokotu. Glavni argument za pregovaračkim stolom je bio – „Mi odustajemo od naših Šapca i Paraćina, toliko smo odlučni“. O tome, međutim, nisu bili obavešteni i ostali unutar SZS.

Zelenović i Paunović rešeni su, ipak, da slede dogovor iz avgusta i da izlaskom na izbore brane svoje gradove. Već su imali niz sastanaka sa lokalnim odborima Ujedinjene demokratske stranke (DS, SDS, ZZS) lobirajući za kompromisno rešenje – „leks specijalis“. Plan je da se njime Šabac i Paraćin izuzmu iz odluke o bojkotu, kako Zelenović i Paunović unutar Ujedinjene DS ne bi snosili disciplinske posledice zbog izlaska na lokalne izbore, ali i da bi izašli na čistac pred javnošću koja je sluđena time da li se izbori bojkotuju ili ne.

Večeras u 20 časova njih dvojica sastaće se sa članovima Političkog saveta Pokrajinskog odbora, kao i Gradskog odbora Novi Sad Ujedinjene DS, a posle toga biće jasnije da li će njihov „leks specijalis“ naposletku i biti usvojen.

Comments

comments