Svet

Sećate se njega? Hojt Ji opet “opleo” po Srbiji

Vašington — Bivši zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Brajan Hojt Ji rekao je da sastanak u Berlinu 29. aprila neće biti “sad ili nikad”.

Hojt Ji je rekao da sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija u Berlinu s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom nije presudan za dijalog Beograda i Prištine, ali jeste prilika za razgovor.

“Dajem zasluge Nemačkoj i ostalim zemljama koje i dalje organizuju ovakve sastanke na kojima se diskutuje o narednim koracima. Nadam se da će se iskreno i detaljno diskutovati o narednim koracima Srbije i Kosova i da će se dogoditi neki napredak, nešto novo… Mislim da priča o podeli teritorija po etničkoj liniji nije dobra – pragmatično, politički, diplomatski – to nije nešto o čemu treba razgovarati”, rekao je Ji, prenosi Glas Amerike.

On je na skupu “Rešavanje nerešivog na Zapadnom Balkanu” u Vašingtonu rekao da Srbija mora jasno da odluči da li ide prema EU ili Rusiji, jer nije moguće želeti članstvo u dve različite organizacije u isto vreme.

Kako je ocenio, to nema smisla, jer se obema organizacijama šalju zbunjujući signali i istovremeno usporava sopstveni put.

“Dakle, nije reč o tome da nemate legalnu mogućnost, već nije efikasno. Nema ničeg lošeg u odnosima Srbije s Rusijom, nema razloga da se to prekida, ali ako Srbija želi da postane članica EU, mora jasno to da kaže da se ne bi stvarale tenzije – jer spoljna politika u tom slučaju mora da bude usaglašena sa EU, a ne sa nekom drugom zemljom, alternativnim strateškim partnerom”, ocenio je Ji.

Govoreći o proširenju EU do 2025. godine, Ji je rekao da to nije realno i da je štetno što se Zapadni Balkan pretvara da sprovodi reforme, a EU da su one sprovedene.

“Nema potrebe da se odustaje od evrointegracija, ali važno je biti iskren kakvi su izgledi na tom putu. Zato što pretvaranje da je to izvesno i da neke zemlje mogu da postanu članice 2025. godine ne samo da odmaže onima koji treba da sprovedu reforme, nego i ohrabruje kleptokrate, korumpirane zvaničnike da kažu ljudima da će se članstvo desiti za dve-tri-pet godina i daje im više kiseonika nego što zaslužuju”, rekao je Ji.

On je dodao da međunarodna zajednica trenutno nema jasnu strategiju za Zapadni Balkan i da EU i SAD regionu ne pridaju značaj koji bi trebalo, kao i da je važno da EU i SAD, imaju jedinstveni pristup.

“Takođe, moramo znati da ako ne reagujemo odmah – stvari će postati mnogo gore”, zaključio je Ji.

Podsetimo, Hojt Ji je već izazvao dosta bure u srpskoj javnosti svojim stavovima o dve stolice na kojima Srbija sedi.

(Izvor: B92.net)

Comments

comments