Društvo

Sedam novih slučajeva koronavirusa u Srbiji, ukupno 12 obolelih

Ukupno 12 ljudi pozitivno je na koronavirus u Srbiji, najnoviji su podaci Ministarstva zdravlja objavljeni na sajtu covid19.rs. Do juče je bilo registrovano pet obolelih osoba osoba.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 11. marta testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi korona virus.

Prvi zaraženi u Srbiji registrovan je 6. marta, a virus je pronađen kod muškarca u Bačkoj Topoli. On je smešten u Kliničkom centru Vojvodine. Drugi slučaj zabeležen je u ponedeljak popodne kod jednog kineskog državljanina koji živi i radi u Srbiji. Do juče je bilo ukupno pet registrovanih slučaja.

Stevanović: Skok u broju obolelih je posledica neodgovornosti

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao je za RTS da su svi novootkriveni slučajevi lakše do umerene kliničke slike i nisu životno ugroženi, a jedino pacijent u Kliničkom centru Vojvodine ima ozbiljniju kliničku sliku.

Ovakav skok u broju obolelih je posledica naše neodgovornosti prema okolini i potiču iz jednog izvora komunikacije u uskom prostoru, rekao je Stevanović.

“Ako imaju bilo kakve znake respiratorne infekcije ne treba da idu na posao u zonu malog broja ljudi, a posebno ako su došli iz područja gde je kovid 19”, rekao je Stevanović.

Pet povezanih slučajeva

Od sedam novih slučajeva obolelih od koronavirusa u Srbiji, pet je povezano sa dve ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište, precizirano je.

Preostala dva slučaja su potvrđena nakon njihovog boravka u i kontakata sa osobama u inostranstvu (Italija, Nemačka).

Ministarstvo zdravlja apelovalo je na građane, na osnovu ovih primera, na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama.

“Ovim primerom potvrđeno da su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke, da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude. Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrozava samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih”, navodi se.

Od izuzetne je važnosti zato, dodaje se u apelu, da se poštuju preporuke struke, da se ne shvataju olako njihova upozorenja o praćenju simptoma i odgovornom ponasanju svakog pojedinca.

Comments

comments