Društvo

ŠIROKO: Audi od 70.000 evra za Medicinski fakultet u Nišu

Dok su mnoge javne ustanove poslednjih godina kupovale “škode” za svoje službene potrebe, Medicinski fakultet u Nišu se odlučio za “audi”. Nakon tendera plaćen je skoro 70.000 evra, a ovo im je, kako kažu, četvrti auto ove marke u poslednjih 30 godina.

Kako stoji u tenderskoj dokumentaciji, auto je morao da bude dizel, do 2.000 kubika sa automatskim menjačem. Morao je da ima fabrički zatamnjena stakla u zadnjem delu, asistenciju samoparkiranja, adaptivni tempomat i kameru sa prikazom kompletnog okruženja vozila. Posebno je bilo naglašeno da i nebo unutar vozila bude crne boje, pišu Južne vesti.

Medicinski fakultet u Nišu je ovu nabavku procenio na 8 miliona dinara, a javio se samo niški Bros auto. Ova firma je na kraju i izabrana sa ponudom od 8.113.254 dinara sa PDV-om.

Iz Uprave fakulteta kažu da su od ove auto-kuće pazarili “audi”, jer poslednjih 30 godina službeni auto fakulteta je bio baš ove marke. Prvo su, kako kažu, imali “audi 80”, zatim A6 iz 1998. godine, a danas imaju A6 kupljen 2008. godine.

“Kako je ovaj automobil star skoro 14 godina, sa pređenih oko 500 hiljada kilometara, zahteva ulaganja, te je procena Uprave i organa Fakulteta bila da treba pokrenuti postupak kupovine novog vozila”, kažu na Fakultetu.

Kupovina službenih vozila poslednjih godina obično je značila kupovinu “škode”, koja je svoja vozila javnim ustanovama prodavala i po više nego duplo nižoj ceni od sume koju Medicinski fakultet izdvaja za svoj auto.

Međutim, u Upravi kažu da su i finansijski pokazatelji poslovanja Fakulteta takvi da može da se kupi “audi”, a pritom su urađene i brojne druge stvari dok se cene školarine, kako kažu, nisu menjale.

“Odluka o kupovini novog vozila doneta je ove godine, tek kada su završeni svi infrastrukturni projekti koji su obezbedili visok standard za studente i sve zaposlene na fakultetu, kao i jako dobre uslove za dalji razvoj naučnoistraživačkog rada. Zahvaljujući racionalnom upravljanju finansijama, sva ova ulaganja nijednog trenutka nisu ugrozila finansijsku stabilnost Fakulteta, uprkos činjenici da već sedam godina nisu povećane školarine za studente, doktorande, niti lekare na specijalizaciji. U skladu sa svojim finansijama, Fakultet ima mogućnosti da obezbedi kvalitetan službeni automobil kakav je već imao dugi niz godina”, između ostalog kažu iz Uprave.

Iz Uprave su tražili da se njihov dopis objavi u celosti, ali su izostali odgovori na pitanje u koje svrhe koriste službeni auto i zašto je baš morao da ima sve specifične karakteristike koje su navedene u tehničkoj dokumentaciji.

Sudeći prema podacima sa portala javnih nabavki, ostalo je još da se potpiše ugovor sa Bros autom, pa da nov automobil “osveži” vozni park Medicinskog fakulteta.

 

Foto: unsplash.com/ Dan Dennis/ @cameramandan83

Comments

comments