Politika

“Skandal u KC Vojvodine – cene pumpane i do 30 puta”

“Krivične prijave zbog sumnjivog i astronomski preplaćenog opremanja Klinike za interne bolesti KC Vojvodine, koju je pre tri nedelje svečano posetio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, otkrile su podatke do kojih smo došli od uzbunjivača iz KCV i prenosimo ih javnosti. Saznajemo da je oprema papreno preplaćena i do 30 puta više u odnosu na stvarnu cenu, a da skandal bude veći, sve to bez ikakvog tendera, bez ikakvog postupka o nabavci opreme, prvi put bez ikakvog formalnog traga”, saopštio je danas novosadski odbor Stranke slobode i pravde.

Kako se ističe u saopštenju, lica koja su upućena u skandal i ugovor koji se krije od javnosti, tvrde da je “renoviranje” Klinike koštalo 544 miliona dinara bez PDV, a posao je dogovoren sa firmom GAT doo iz Novog Sada.

“Novosađani ni do danas ne znaju ko je i kako formirao cene za nemedicinsku opremu, odnosno nameštaj za koji uzbunjivači iz KCV navode da je “stilski” preplaćen i iznosi ko 95 miliona dinara bez PDV, a trafo stanica je dostigla čak 33 miliona dinara bez PDV-a.

Zbog ovakvih inkriminišućih sumnji, krivična prijava podneta je Osnovnom tužilastvu u Novom Sadu i očekujemo hitno postupanje”, poručuju iz SSP.

Kao konkretne primere, o kojima građani Novog Sada, Vojvodine i Srbije treba da znaju šta je sve i koliko njihovim novcem plaćeno, uzbunjivači iz KCV navode bežični telefon koji je plaćan 32.500 din/kom, iako mu je cena na tržištu 1.000-5.000 din/kom, zatim žični telefon koji je plaćen 24.750 din/kom (sve bez PDV-a), iako mu je tržišna cena 1.000-3.000 din/kom, kao i da su novcem građana i pacijenata platili televizor od 32 inca 61.000din/kom, iako je tržišna cena 15.000 din/kom, a rotirajuće nosače za televizore platili su 35.650 din/kom, iako im je cena na tržištu 1.500 din/kom.

Po navodima uzbunjivača, ističe se u saopštenju, čak su i za frižidere u bolnici čašćavali novcem građana i pacijenata, pa je tako ugradni frižider za kuhinju dimenzija 60X82X55 cm plaćen 106.000 dinara, iako mu je tržišna cena oko 35.000 dinara.

“Zahtevamo od direktorke KCV Edite Stokić i pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića u ime osnivaca KCV da momentalno obezbede javnosti na uvid ugovor KCV sa GAT-om za renovinje Interne klinike KCV i ugovor za njeno opremanje, kako bismo videli po kom osnovu je i do 30 puta preplaćena oprema i kako su se rukovodili u odnosu na ove paprene projektantske cene koje dostavljamo javnosti”, poručuju iz SSP.

Comments

comments