Društvo

Skoro 500 umetnika podržalo zahtev lekara za smenu Kriznog štaba

Skoro 500 umetnika podržalo je Proglas lekara „Ujedinjeni protiv kovida“ u kojem se, između ostalog, traži formiranje novog Kriznog štaba, a koji je do sada potpisalo više od 2.000 lekara.

„Mi, stvaraoci i radnici u kulturi podržavamo ujedinjeni-protiv-kovida.net i gnušamo se još jednog pokušaja linča koji sporovode tabloidi i naci-frekvencije, pokušavajući da osujete legitimnu borbu stvarne elite Srbije za istinu, čast i slobodu!“, navode umetnici koji su javno, potpisujući listu, dali podršku medicinskim radnicima u borbi protiv kovida.

Pohvale za svoje kolege koji su potpisali podršku, ali i zamerke za one koji to nisu, objavio je režiser Srđan Dragojević na svom tviter nalogu.

“Dragi Prijatelji, Kolege, bližimo se broju – 500!!! Divim vam se na hrabrosti, vi koje je telekomčić kupio serijicama, ne uznemiravajte se, snimajte, napravicete remek dela, isplatiće se. Ćutanje je zlato, stara prknarska!” – napisao je Dragojević.

Podsetimo, u proglasu lekara, koji se pojavio pre tri dana, navodi se da kao lekari koji su položili zakletvu smatraju da im je moralna i profesionalna obaveza da ukažu na ozbiljnost situacije u kojoj se Srbija nalazi.

Navodi se da je potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave i sl.) dovelo do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom, te da se to nikako ne može opravdati stručnim motivima.

„Konfuzija povodom broja obolelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti. Sve to je ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo poverenje i građana i zdravstvenih radnika. Iz tog razloga želimo da se oštro ogradimo od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19“, ističe se u pismu.

Lekari traže da se javnosti pod hitno razjasne uzroci neuspeha trenutnog Kriznog štaba, da se, kako se navodi, stane na put zastrašivanju i politizaciji ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

Zahtevi potpisnika su da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala, da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

Zahtev je i nezavisna istraga ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, da „odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini“, da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima.

 

Foto: unsplash.com / Ashkan Forouzani

Comments

comments