Društvo

Sloga: Progonu sindikalaca u Kikindi se pridružilo i Ministarstvo rada

“Nakon otvorenog progona i zastrašivanja članova i aktivista Sloge u firmi “Tisza Automotive“ Senta, pogona u Kikindi, poslodavcu se u tom sramnom činu neprimereno priključilo i Ministarstvo rada”, saopšteno je danas iz Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.

Iz “Sloge” izražavaju nezadovoljstvo što se “Ministarstvo rada i zapošljavanja otvoreno stavilo na stranu poslodavca, priključilo mešanju u unutrašnji rad sindikata, jer se time omalovažava sindikalizam i njegov značaj u socijalnom partnerstvu”.

 “Umesto da reaguje na očigledno kršenje zakona i gušenje sindikalnih prava i sloboda, Sektor za rad i zapošljavanje pri ministarstvu od nas dopisom zahteva, a pod pretnjom brisanja sindikata ‘Sloga Tisza Automotive’ iz registra, da im dostavimo zapisnik sa njihove Osnivačke skupštine, podatke o licima koja su prisustvovala i pristupnice članova, što je potpuni nonsens, jer je sindikat Ministarstvu dostavio svu papirologiju nakon čega je od njih dobio rešenje za rad”, navodi se u saopštenju “Sloge”.

Iz “Sloge” navode da su sa problemima u toj stranoj kompaniji na vreme dopisom upoznali i novu ministarku za rad Dariju Kisić – Tepavčević, tražili sa njom sastanak i objasnili da se u toj firmi vrši sindikalni progon aktivista fašističkim metodama. Međutim, kako ističu, “nisu udostojeni odgovora i inspekcijske provere”.

 “Takođe, dva puta smo tražili sastanak i sa predstavnicima Tisza Automotive, takođe bez odgovora, što pretpostavljamo da ne žele bilo kakav dijalog sa nama, već partnerstvo sa nekim od ‘poslušnih sindikata’, što mi nismo”, poručuju iz “Sloge”.

 “Sloga” ističe da se poslodavac i država ne mogu mešati u unutrašnje uređenje sindikata, način izbora njegovih organa i predstavnika, jer je rad sindikata potpuno nezavistan od poslodavca i države, garantovan Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama.

“Uzimanje izjava pod pritiskom i strahom od otkaza je nezakonito, što ćemo uostalom dokazati i na sudu”, poručuju.

Comments

comments