Društvo

SNS-ova “borba” za više dece: Smanjene plate porodiljama!

Izmene koje je doneo nov Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom trebalo je da bar u nekoj meri poboljša položaj roditelja u Srbiji. Međutim, u praksi ovaj Zakon doneće veću štetu velikom broju mama koje će godinu dana imati manju platu i to u najkritičnijem i finansijski najzahtevnijem periodu.

Navešćemo samo neke od stavki novog Zakona koje će direktno ugroziti finansijsku situaciju brojnih porodica u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ: BOLESNO: GAZDA NAPREDNJAKA JOŠ JEDNOM UVREDIO SRBE, NAZVAO IH KUKAVICAMA

Trudničko bolovanje ne ulazi u obračun zarade

Sve trudnice koje otvore trudničko bolovanje makar na dva dana, a prethodno nisu radile vezanih 18 meseci dobiće znatno umanjene naknade za porodiljsko bolovanje jer se obračun računa samo za mesece pre otvaranja bolovanja.

To znači da ako otvorite bolovanje na dva dana u trećem mesecu trudnoće, ni svih šest meseci nakon toga neće ulaziti u obračun.

Ko je ugrožen?

Trudnice koje su radile manje od 18 meseci, a imaju rizične trudnoće i prinuđene su da otvore bolovanje. Ova stavka je posebno opasna za trudnice sa visoko – rizičnim trudnoćama jer će odlagati i izbegavati da idu na bolovanje čak i u situaciji kad je to neophodno kako bi dobile pun iznos svoje plate.

Odlukom da zaštiti sebe od „zloupotreba“ država krši Zakon o radu koji jemči prava i odsustvo zbog bolovanja, a posebno član 12 Zakona o radu koji kaže i da:

Zaposlena žena ima pravo na POSEBNU ZAŠTITU za vreme trudnoće i porođaja.

Dok država novim Zakonom ima posebnu zaštitu – trudnice i porodilje u Srbiji je nemaju!

Postoji maksimalna, ali ne i minimalna zarada

Najveće smanjenje očekuje one mame koje su radile manje od 6 mecesi pre otvaranja trudničkog bolovanja jer neće dobiti ni minimalni iznos zarade.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆEV I VULINOV VOJNI ROK KOŠTA POLA MILIJARDE EVRA!

Zagarantovan republički minimum imaju samo one mame koje su pre otvaranja trudničkog ili porodiljskog bolovanja (ako nisu koristile trudničko) radile punih 6 meseci ali im je taj iznos zagarantovan samo u prva tri meseca od rođenja deteta. Za sve ostale mesece dobija se iznos koji se obračunava na sledeći način:

Zbir plata (osnovica na koje su plaćeni porezi i oprinosi) u prethodnih 18 meseci podeljeno sa 18.

Ako ste radili 6 meseci i vaša plata je bila 25. 000 dinara, u prva tri meseca ćete dobiti oko 25 000 dinara (republički minimalac), a narednih meseci do povratka na posao plata će vam (u ovom primeru) biti 8.333 dinara.

Ko je ugrožen?

Najviše su ugrožene one mame koje su tek počele da rade, koje nemaju 6 meseci radnog staža pre otvaranja bolovanja, zatim sve mame koje su radile manje od 18 meseci ali i sve mame koje imaju veće plate od 3 prosečne plate u Srbiji.

Bez obzira na visinu zarade ni jedna mama ne može da dobije veći iznos od zbira tri prosečne plate pa će tako i mame koje više zarađuju ostati uskraćene za veliki iznos novca tokom porodiljskog odsustva.

Znači, maksimalni iznos plate postoji ali ne i minimalni pa po novom obračunu plata na porodiljskom može da bude i 1. 000 dinara što je protivno Međunarodnoj konvenciji o zaštiti materinstva (čl 4 stav 6):

Kad se davanja u novcu, u okviru sistema obaveznog socijalnog osiguranja, određuju na osnovu prethodne zarade, ona ne smeju biti manja od dve trećine prethodne zarade koja je uzeta u obzir.

U obračun zarade ulazi 18 meseci vezanog rada

Kolika je šansa da mlada mama u Srbiji ima stalan posao, redovna primanja čitavih 18 meseci i da u tom periodu nije bilo prekida niti umanjenja plate?

Obećane su plate ženama koje nisu stalno zaposlene, koje su angažovane na osnovu privremeno, povremenih poslova. Da, više žena će dobiti plate na porodiljskom ali sa toliko mizernim iznosima da su skoro i zanemarljivi.

Ko je ugrožen?

Sve mame koje nemaju vezanih 18 meseci radnog staža, mame koje studiraju, mame koje su radile neko vreme pa dobile otkaz u tih 18 meseci, mame koje su našle bolji posao ali im u obračun ulaze i plate od prethodnog poslodavca kod kojeg su radile pre godinu dana, naravno i mame koje su nezaposlene i o kojima se ne vodi računa.

Poduži je spisak i mnogo mama koje će ovo umanjenje plate dočekati u najtežem trenutku!

Bez zaštite i prava na bolovanje radi održavanja trudnoće, sa velikim kašnjenjem u isplatama plata na trudničkom bolovanju i smanjenim platama na porodiljskom bolovanju, državni čelnici i dalje imaju obraza da pričaju o podsticaju nataliteta u Srbiji!

PROČITAJTE JOŠ: NIČIĆ NE STAJE: ISPROZIVAO LJUDE I OBJAVIO SPISAK ONIH KOJI NEĆE DA ROBUJU U ZAJEČARU!

(izvor: bebac.com)

Comments

comments