Politika

SNS ŠARENICA: Žika već počeo da propagira kartel!

Žao nam je, ali naše prognoze da bi nešto ovako moglo da se desi su se obistinile. Živorad Nikolić, poznatiji kao Žika Šarenica ili Žika Seljak već je počeo da, uoči beogradskih izbora, pruža besplatnu reklamu svojim drugarima iz SNS kartela. Tako je u poslednjoj epizodi “Šarenice” (koja od sad slobodno može da promeni ime u SNS-ova Šarenica) ugostio ni manje ni više nego Gorana Vesića, drugog čoveka kriminalne organizacije koja se nalazi na čelu Beograda!

Žika Šarenica, pak, tvrdi da nije prekršio nijedan propis i da je Gorana Vesića pozvao u emisiju isključivo kao dobitnika Svetosavske nagrade!

Na našu konstataciju da je gradski menadžer hvalio gradsku vlast i pričao o njenim uspesima i planovima, Nikolić kaže da se ne seća da je bilo reči o politici, te da je Vesić uglavnom pričao o školama?!

– Govorili smo o Svetom Savi i brojnim školama u Srbiji, čiji učenici su nam bili gosti. Nismo pričali o politici. Vesić je dobio značajnu nagradu i to je jedini razlog zbog koga je pozvan u emisiju – pravio se nevešt Živorad Nikolić.

A evo, kako su, redom, išle teme u emisiji:

Nikolić i Vesić zajedno su konstatovali da je manifestacija „Božićno seoce“, organizovana ispred Hrama Svetog Save izuzetno uspela, a gradski menadžer je, nakon što je ponovio priču o broju turista u Beogradu u decembru, govorio o potrebi da se organizacije i manifestacija u januaru namenjena „našoj deci i ljudima“. Potom je Nikolić konstatovao da je Grad i ove godine dosta pažnje posvetio obnovi škola, što je Vesić potvrdio i otkrio da su obnovljene dve škole. Naredna tema bila je promena mreže škola, urađena zajedno sa Ministarstvom. Vesić je objasnio šta je promena mreže donela: prošle godine je obavljena u dve, a ove godine se planira u šest škola, prenamena dela prostora za obdaništa. Vesić i Nikolić su na kraju predstavili i Fond za mlade talente.

Odlukom da ipak dozvoli emitovanje “Šarenice” REM je prekršio Pravilnik o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje koji propisuje da se „funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat ne sme tokom predizborne kampanje pojaviti u programu pružaoca medijske usluge kao voditelj, spiker, reporter, bez obzira na prirodu programskog sadržaja“.

– Ali, čak ako bi moglo biti sporno sme li Nikolić da se pojavljuje kao voditelj, evidentno je da su Vesićevim gostovanjem prekršeni i Zakon o izboru narodnih poslanika i Pravilnik. Iako je kandidat za odbornika u svojstvu voditelja zabavnog programa izbegao da imenom ili funkcijom najavi svog gosta, inače kandidata za odbornika, Vesić je bio potpisan – naglašava organizacija Transparentnost Srbija, koja dodaje – pitanje je na osnovu čega je REM zaključio da se emitovanjem Žikine šarenice ne krši Pravilnik, jer citirani razlozi da se emisija emituje dugi niz godina) i da nije moguće tehnički odvojiti pokrivanje Beograda od ostatka Srbije, ne zvuče ubedljivo.

Javni medijski servis i Regulatorno telo za elektronske medije bi trebalo da budu dva najača oslonca nezavisnosti medija od uticaja politike, ali se na ovom primeru vidi da je njihova nezavisnost apsolutno podrivena, odnosno da ne postoji. Oni sinhronizovano rade u interesu vlasti – ističe profesor sa Fakulteta političkih nauka i stručnjak za medije Rade Veljanovski.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments