Politika

SNS sprema članstvo na jugu Srbije za konačno rešenje kosovskog pitanja?!

Na sastanku koji je sredinom meseca održan u prostorijama Opštine Babušnica, kako novinari nezvanično saznaju, potpredsednica SNS-a Marija Obradović obavestila je članove lokalnog odbora stranke o nameri vrha države da uz referendum reši pitanje Kosova. Poverenica SNS-a za Babušnicu i predsednica Opštine potvrdila je da je sastanak održan, ali nije precizirala o čemu se na njemu govorilo.

Članovi lokalnog odbora u Babušnici, nezvanično saznajemo, na sastanku 16. juna dobili su zadatak da krenu u kampanju pripreme građana za prihvatanje sveobuhvatnog sporazuma sa Kosovom, jer su u centrali stranke svesni da trenutno nemaju većinsku podršku naroda.

PROČITAJTE JOŠ: ZORANINO PISMO FUDBALERIMA JE UVREDA ZA ZDRAV RAZUM I CELU SRBIJU!

Potpredsednica Obradović (na slici ispod) je rekla da nam je pitanje Kosova veliki teret, da sprečava Srbiju da napreduje u evrointegracijama i da mora da dođe do nekog kompromisa. Vučiću je saopšteno iz Stejt Departmenta da Srbija mora da prizna Kosovo i da je za nas dobro da se to desi što pre – nezvanično nam je saopštio jedan od prisutnih na sastanku.

Članovima stranke se putem mobilnog telefona, kako saznajemo, obratio se i predsednik SNS i predsednik države Aleksandar Vučić, koji je rekao da su veliki pritisci na Srbiju da prizna Kosovo, ali da će se održati referendum na kome će narod glasati i doneti konačnu odluku.

U Opštinskom odboru SNS-a u Babušnici, potvrdili su da je do sastanka došlo, ali o temama nisu hteli da govore.

Imali smo sastanak, ali ne mogu konkretno da govorim šta se na njemu govorilo. Radi se o unutarstranačkim stvarima, govorili smo o unapređenu stranke na lokalu, budućim aktivnostima i slično – rekla je Slađana Nikolić (na slici ispod), poverenica SNS-a za Babušnicu.

Potpredsednica stranke Marija Obradović nije odgovorila na pozive, poruke i mejlove novinara, a na svom sajtu javno objavila plan poseta jugu Srbije, ali ne i svrhu poseta.

Ciklus poseta opštinskim odborima Srpske napredne stranke u jugoistočnom delu Srbije potpredsednica Glavnog odbora SNS Marija Obradović započela je u Crnoj Travi i Vlasotincu. Ona će, tokom juna, posetiti tridesetak odbora u Topličkom, Jablaničkom, Nišavskom, Pirotskom, Rasinskom i Pčinjskom okrugu, gde će sa lokalnim funkcionerima i članovima stranke analizirati dosadašnje, zadate i postignute rezultate – navodi se na sajtu.

Sastanku je pored potpredsednice SNS i članova iz Babušnice prisustvovao i Milan Božić, koordinator vladajuće stranke za Pirotski okrug.

PROČITAJTE JOŠ: “RASIMOV ČOVEK” OSNOVAO FIRMU SA KAPITALOM OD HILJADU DINARA I ODMAH DOBIO 6 MILIONA!

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je posle nove runde dijaloga o Kosovu sa Hašimom Tačijem i Federikom Mogerini u Briselu da će se obratiti naciji kada bude video da li ima šanse da se postigne kompromisno rešenje, ali je i tada naglasio da on neće ništa potpisivati, već će konačnu odluku dati narod.

O suštinskom priznavanju Kosova od strane Srbije se do sada nije govorilo, ali bi pomenuti sporazum navodno trebalo da obezbedi Kosovu stolicu u Ujedinjenim nacijama i tako ga uvrsti među priznate države sveta.

Šta kaže Ustav?

U preambuli Ustava Srbije koji je donet 2006. godine, navodi se da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, te da je teritorija Republike Srbije jedinstvena i nedeljiva, a granica Republike Srbije je nepovrediva i menja se po postupku predviđenom za promenu Ustava.

Polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih građana i etničkih zajednica u Srbiji, polazeći od toga da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih organa da zastupaju i štite interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima – navodi se u preambuli.

Član 182. Ustava Srbije kaže da Zakon određuje uslove pod kojima se može promeniti granica između autonomnih pokrajina.

Teritorija autonomnih pokrajina ne može se menjati bez saglasnosti njenih građana izražene na referendumu, u skladu sa zakonom – navodi se u Ustavu.

Ukoliko bude referenduma koji predsednik Vučić sve češće najavljuje, trebalo bi očekivati i promenu Ustava kako bi se unele izmene u skladu sa rezultatima glasanja građana.

PROČITAJTE JOŠ: “VUČIĆ NEMA HRABROSTI DA SAM DONESE ODLUKU, PA SE KRIJE IZA REFERENDUMA”

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments