Društvo

SPRDNJA SE NASTAVLJA: Vulin prošao lekarske preglede i zadužio uniformu

Ministar Aleksandar Vulin je prošao lekarske preglede i, prema Danasovim saznanjima, juče je zadužio uniformu kako bi učestvovao na vežbama rezervnog sastava.

– Ministar Vulin, očigledno sa kompleksom zbog nesluženja vojnog roka, umesto da se ozbiljno bavi sistemom odbrane koji je pod njim sve vreme u regresiji, želi da nam pokaže kako višak slobodnog vremena može da posveti vojničkim danima, kaže za Danas Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane, komentarišući odluku aktuelnog ministra da se dobrovoljno prijavi na obuku rezervnog sastava Vojske Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: LANE GUTOVIĆ: “KO PREŽIVI PRIČAĆE, ALI KO PRIČA – NEĆE PREŽIVETI”

Kako navodi Šutanovac, za vreme čijeg mandata je ukinuto obavezno služenje vojnog roka, proces profesionalizacije Vojske Srbije kao jedna od najvećih reformi nakon 2000. godine nije završen dok se ne formira aktivna rezerva.

– Umesto da nastavi sa unapređenjem sistema, ministar Vulin je odlučio da se pod stare dane regrutuje i da pokaže kako je s godinama mlađi i sposobniji. I pored činjenice da su napravljeni pomaci u opremanju, VS ima ogroman problem sa odlivom kadra, kao i sa sve slabijim odzivom za dobrovoljno služenje vojnog roka i to su teme kojima treba da se bavi Ministarstvo odbrane – naglašava Šutanovac.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije smatra da Aleksandar Vulin ni po kom osnovu ne može da bude primljen na obuku za rezerviste.

– Kao neko ko nije služio vojni rok zbog toga što nije prošao lekarski pregled, on nikako ne može sada da prođe taj pregled. Uostalom, pošto nije služio vojsku, nikako ne može da bude preveden u sastav rezervista – kaže Antić, ističući da član Zakona o vojsci koji definiše nadležnosti ministra nigde ne spominje učešće u vežbama.

PROČITAJTE JOŠ: BOLEST: SNS BOTOVI NAPRAVILI PROFIL “PRAVDA ZA JUTKU” I NAPADAJU MARIJU LUKIĆ!

Ipak, Antić ističe da se Vulinovo petnaestodnevno odsustvo iz Ministarstva odbrane neće previše osetiti.

– On nikada nije ni rukovodio ministarstvom, već su to činili njegov sekretar i njegov pomoćnik. On je samo, mimo zakona, koristio vojsku za sopstvenu promociju. Ovim prijavljivanjem na vežbe samo nastavlja da pravi rijaliti program od vojske – ističe Antić i dodaje da će Vulinov potez demotivišuće delovati na ostale građane da se prijave.

Podsetimo, Aleksandar Vulin je pre dva dana na RTS-u najavio svoju želju da se prijavi na vežbe rezervista.

– Želim da pođem od sebe i sopstvenog primera. Ja sam kao ministar odbrane iskoristio priliku da se dobrovoljno javim za obuku. Od sutra, kada prođem medicinske preglede, ja ću biti jedan od rezervista koji će prolaziti petnaestodnevnu obuku u kojoj ćemo se obučavati za sve ono što svi mi koji nismo služili vojsku sada imamo priliku da to i uradimo, rekao je Vulin.

On je istakao da želi svojim primerom da pokaže da „nema opravdanja da se ne služi zemlji“.

– U vojsci postoji jedno pravilo: kaži – pa pokaži, uradi – pa naredi. Ako ja mogu da idem, zašto ne može neko drugi? Ako ja mogu da dam 15 dana svog života godišnje, zašto ne može neko drugi? Nema opravdanja da ne služite svojoj zemlji i da se ne borite za svoju zemlju, rekao je Vulin.

On nije propustio priliku da zahvali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog toga što „konačno imamo dovoljno novca da možemo da pokrenemo rezervu“.

– Od momenta kada je ukinuto obavezno služenje vojnog roka u našoj zemlji pa do danas, više od 200.000 zdravih, sposobnih muškaraca nije prošlo nikakav vid obuke i ne zna apsolutno ništa o odbrani svoje zemlje. Od prošle godine, od oktobra meseca, smo počeli to da radimo, sada već ide druga klasa različitih specijalističkih obuka. Ove godine predviđeno je 600 ljudi koji će se obučavati na ovaj način. To su muškarci, žene se ne pozivaju, stariji od 30 godina koji nisu služili vojsku, ili su služili civilno, bez oružja. Dakle, na ovaj način će moći konačno da se upoznaju sa svim onim vidovima kako braniti svoju zemlju, rekao je Vulin.

Govoreći o pozivanju na prigovor savesti, ministar je naglasio da će svi oni biti raspoređeni u jedinice civilne zaštite gde će proći bez oružja odgovarajuću obuku.

– Kazna za neodazivanje je 50.000 dinara, ali važnije od toga je da se prijavite na vreme i da objasnite šta je vaš problem i neko drugi će zameniti vaše mesto, istakao je Vulin.

PROČITAJTE JOŠ: LEPIĆEMO DOK NE ODLEPI: DOBAR DEO BEOGRADA OSVANUO OBLEPLJEN NALEPNICAMA “1 OD 5 MILIONA”

(izvor: danas.rs)

Comments

comments