Politika

SRAMNO: Brnabić zdušno pomaže gašenje NEZAVISNOG medija i poručuje: Možete da se žalite!

Iako ni posle šestomesečne intenzivne kontrole nisu pronašli ni jedan prekršaj u poslovanju Južnih vesti, poreski inspektori su utvrdili da ovaj medij navodno duguje milionski iznos. Ministarstvo finansija je pokrenulo proceduru prinudne naplate i pre konačne odluke suda, piše ovaj portal iz Niša.

Prema njihovim rečima, poreske inspektorke Jasna Vulićević i Ivana Antonijević su u iscrpnom izveštaju o kontroli navele da ovaj medij od svog osnivanja nije načinio nijednu grešku u svom poslovanju.

PROČITAJTE JOŠ: IGUMAN ODGOVORIO NA PLJUVANJE SNS-A: NIKAD NISAM BIO ZA NEZAVISNOST KIM, SAD SE VIDI KO SU IZDAJNICI

Međutim, pozivajući se na Zakon o informisanju i medijima, ali ne precizirajući tačan član, zaključile su da urednik mora da bude u radnom odnosu u mediju koji uređuje, a da urednik Predrag Blagojević u ovom mediju nema radni odnos.

Obrazlažući svoj stav, inspektorke su se pozvale na Uredbu Vlade Srbije „Katalog radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru”, koja se upravo odnosi na radna mesta u javnom sektoru.

„Na osnovu preciznog spiska obaveza glavnog urednika državnog medija, inspektorke su zaključile da sve to mora da obavlja i urednik u privatnom medijju. A kako je, po njihovom mišljenju, za ispunjenje svih pobrojenih obaveza uredniku potrebno puno radno vreme, samim tim on mora da bude u radnom odnosu”, navodi ovaj portal.

Iako su u samom zapisniku o kontroli Južnih vesti naveli da Blagojević već ima svoju privatnu firmu, za koju već 18 godina uredno plaća sve poreze i doprinose za puno, osmočasovno radno vreme, inspektori su naložili i Južnim vestima da državi za Blagojevića isplati poreze i doprinose za period od skoro deset godina, od osnivanja 2010. godine do danas.

Tako, prema pisanju Južnih vesti (čiju redakciju možete videti na slici ispod), ispada da Blagojević radi 16 sati dnevno, odnosno na dva radna mesta sa osmočasovnim radnim vremenom.

Urednik Predrag Blagojević ističe da je pozivanje Poreske uprave na Uredbu kojim se definišu radna mesta u javnom sektoru i njena primena na privatne medije veoma opasna stvar.

PROČITAJTE JOŠ: ZVANIČNO: VUČIĆ IZJAVIO DA SE BORI ZA NEZAVISNO KOSOVO!

„Time država na mala vrata pokušava da nađe legalan način da kontroliše ko može da bude urednik, ali i novinar. U istom članu te Uredbe su definisani i uslovi koje urednik mora da ispunjava, a odmah u sledećem i ko može da bude novinar. Nisam pravnik i zvuči mi nelogično da propise za javni sektor mogu da primene i na privatne medije. Ali, eto, videćemo da li stvarno može”, naveo je Blagojević za Južne vesti.

Iznos koji ovaj medij treba da plati sa svim kamatama iznosi nešto više od milion dinara, a Ministarstvo finansija je pokrenulo postupak prinudne naplate.

Advokat Južnih vesti u ovom predmetu Boško Ristić je, tražeći da se prinudna naplata odloži do konačne odluke suda, u žalbi naveo da bi insistiranje Poreske uprave da se dug naplati što pre ugrozilo rad ovog portala, pa čak i dovelo do gašenja.

Na sve ovo, Ana Brnabić, koja je već pokazala da slično kao i njen šef nema baš sluha za bilo kakvu kritiku od strane medija, danas je poručila da Južne vesti, ukoliko nisu zadovoljne ishodom, mogu da se žale!

Kome da se žale, Ana?

Sudovima koji ih gase tako što DIREKTNO KRŠE ZAKON?!

Sramna i bezobrazna izjava Brnabićeve…

PROČITAJTE JOŠ: TEŠKO LUDILO: OD CELE PRIČE O KOPAONIKU, VUČIĆU NAJVIŠE SMETA ŠTO NJEMU NEĆE NIKO DA SE IZVINI!

(izvor: raskrikavanje.rs/gerila.rs)

Comments

comments