Društvo

SRAMNO: Vlast od 2014. NE ŽELI da reši slučajeve NESTALIH BEBA!

Položaj svakoga ko danas živi u Srbiji je težak, a mnogo je onih i koji bukvalno žive na ivici egzistencije. Ponekad pomislimo da su makar naši najmlađi zaštićeni od svih groznih stvari koje moramo da trpimo svi mi koji živimo u ovoj zemlji, ali se i tu prevarimo.

Već smo pisali o tome kako DRŽAVA UČESTVUJE U OTIMANJU DECE BEZ RODITELJA, a danas ćemo pričati i o tome kako vlast SNS-a od 2014. (dakle, za četiri godine!) nije želela da reši slučajeve nestalih beba. Na taj način SNS i ostala bulumenta direktno pomažu organizovanoj kriminalnoj grupi koja otima bebe iz porodilišta i posle ih preprodaje u drugim evropskim zemljama!

Kada će se, ionako problematičan, Zakon o „nestalim bebama“ koji ima mehanizam za odštetu ali ne i za istrage, naći pred poslanicima Narodne skupštine još uvek nije izvesno, iako je Srbija u više navrata obećala Savetu Evrope da će rešiti ovo pitanje, i uz to probila mnogo rokova.

PROČITAJE JOŠ: DEBEO DOSIJE RADOIČIĆA: OD SVEGA, PLATIO SAMO ZA FALSIFIKAT LIČNE KARTE!

Rešavanje nekoliko hiljada prijavljenih slučajeva u kojima se sumnja da su deca nestala iz porodilišta, vlasti u Srbiji trebalo je da omoguće najkasnije do 2014. godine, po presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (na slici ispod) u slučaju Zorica Jovanović protiv Srbije, kojim je našoj državi naloženo da stvori adekvatne pravne mehanizme za istraživanje svakog pojedinačnog slučaja.

Umesto toga, vlast je od 2014. godine do sada izbegavala da se suoči sa ovim pitanjem zbog čega je dobila više kritika Komiteta ministara Saveta Evrope – samo od septembra prošle godine SE je u tri navrata tražio od Srbije hitno usvajanje zakona kojim bi Srbija napravila makar mali korak u izgradnji vladavine prava i ispunila obavezu prema roditeljima i evropskim institucijama čiji je član. Ipak, da bi izbegle sankcije – koje u najrigoriznijem slučaju podrazumevaju isključenje iz Saveta Evrope – vlasti u Srbiji u poslednjem trenutku izvestile su Komitet ministara da „u koordinaciji sa roditeljima“ podnose izmenjen nacrt zakona Skupštini Srbije.

Pomenuti predlog zakona predviđa da se roditeljima novorođenčadi, za koju se sudskim postupkom utvrdi da su nestala, isplati suma od 10.000 evra.

Među preporukama Saveta Evrope izričito se navodi da proces istrage treba da nadzire nezavisno telo sa odgovarajućim ovlašćenjima, kako bi se dobili verodostojni odgovori o sudbini svakog deteta, što ovim zakonom i dalje nije predviđeno, naglašava Mirjana Novokmet, iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

– Zakon je sraman zato što uvlači roditelje u parnične postupke, umesto da omogući istragu sa širim ovlašćenjima, što znači da nećemo doći do istine o našoj deci. To samo pokazuje da u državi nema političke volje da se jedna kriminalna grupa izvede na svetlo dana i utvrdi njihova odgovornost – ukazuje ona.

PROČITAJTE JOŠ: “GLEDAJ SVOJA POSLA”: KAKO JE SNS BAHATO OKUPIRAO CEO GRAD!

Novokmet naglašava i da postoje mogućnosti da se lako utvrdi odgovornost za slučajeve nestanka dece iz porodilišta – u saradnji sa tužilaštvima, korišćenjem nedavno predstavljenog DNK registra. Umesto toga, državne institucije javnosti ne pružaju ni informacije o ovom slučaju, a roditelji planiraju protest sa ciljem povlačenja zakonskog rešenja kojim nisu zadovoljni.

Kada će se Zakon stvarno naći pred narodnim poslanicima, i kako on izgleda, široj javnosti i dalje nije poznato, jer ga na dnevnom redu za predstojeću sednicu nema – a na pitanja Danasa kada će se o njemu glasati, iz Skupštine ni posle nedelju dana nisu odgovorili.

Nebojša, šta bi sa Komisijom za nestale bebe?!

Nepoznato je i šta se desilo sa Komisijom za istrage čije je osnivanje obećao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u avgustu 2017. godine, a koju je trebalo da oforme predstavnici ministarstva pravde, zdravlja, državne uprave, rada i Republičkog javnog tužilaštva. Ovakva komisija bila bi važna, ne samo za roditelje i zadovoljenje evropskih institucija, već i za utvrđivanje odgovornosti unutar samih državnih institucija.

PROČITAJTE JOŠ: SINIŠA PONOVO LAGAO: METRO TEK 2033. GODINE! AKO BUDE I TAD…

(izvor: danas.rs)

Comments

comments