Politika

“Srbija 21”: Ne želimo da izneverimo svoje birače

Izvor: Srbija Danas

Predstavnici oko 70 udruženja i grupa gradjana koji vrše vlast ili su opozicija u isto toliko gradova i opština u Srbiji, a koji se zalažu za proevropske standarde i približavanje EU, poručili su danas u Centru Sava, na skupu koji je organizovala “Srbija 21” da ne žele da iznevere svoje birače i gradjane koji žele demokratsku opciju na lokalnim izborima, zbog čega se zalažu za izlazak na izbore.

Narodni poslanik Marko Djurišić je rekao da u Srbiji “ne postoji više ništa što ne zavisi od političke volje a da Srbija mora da se vrati na put razvoja modernih evropskih država, što je put sa koga se skrenulo pre osam godina”, kao i da gradjani očekuju da se za to bore političari kao izabrani predstavnici, u njihovo ime.

“Neke političke stranke traže da se gradjani bore umesto njih. Mislim da je to kukavički. Niko ne može da kaže da su izbori slobodni i fer, ali bez borbe se ništa neće promeniti”, kazao je Djurišić koji je član poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke.

Bivši pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov je rekao da govori “u ime tihe većine onih koji se ne slažu sa odlukom nekih ljudi donetom usred leta da se bojkotuju izbori, što nema nikakve veze sa interesima Novog Sada”.

“U Novom Sadu su na predsedničkim izborima 2017. godine od 197 biračkih mesta na 118 pobedili gradjanski kandidati, odnosno oni koji nisu bili iz SNS. Kome predajemo taj grad bez borbe? Ne vidim razloge da verujem ljudima koji misle da bez borbe može nešto da se uradi”, kazao je Pavlov dodajući da izborni uslovi nisu ništa gori nego 2017.

Predsednik Grupe gradjana “Čačak je naš” Dragan Bisinić je rekao da je situacija u tom gradu dokaz da “evolucija ne ide uvek na bolje, budući da u skupštini grada Čačka nema nijednog odbornika iz gradjanske opcije, niti na vlasti niti u opoziciji”.

Bisinić je rekao da problem u Srbiji nije samo egzodus gradjana koji odlaze iz zemlje već i “politički egzodus”, dodajući da se obični gradjani nalaze “izmedju čekića i nakovnja” kada je u pitanju izbor na glasanju izmedju vlasti i dela opozicije koja smatra da bojkot sve rešava.

“Razlika izmedju 5. oktobra (2.000. godine) je u tome što su svi oni koji su bili okupljeni u Demokratskoj opoziciji Srbije (DOS) imali isti cilj, rušenje režima Slobodana Miloševića i nisu imali sumnje u pravac u kome Srbija treba da se razvija prema Evropskoj uniji. Prvi put danas posle 20 godina imamo ponudu mi smo za bojkot izbora da srušimo vlast, a posle ćemo da vidimo da li ćemo na istok ili zapad”, rekao je Bisinić, i dodao da takve dileme ne sme da bude i da mora biti jasan put Srbije u Evropu.

Veći broj narodnih poslanika, političkih predstavnika i civilnog sektora potpisalo je na skupu Organizacije “Srbija 21” krajem novembra prošle godine “Deklaraciju o političkoj budućnosti moderne evropske Srbije” kojom su se obavezali da se zalažu za izgradnju snažnih institucija demokratskog društva, za uspostavljanje pune saradnje sa susedima i za medijske slobode. prenosi Beta

 

Izor: Beta

Comments

comments