Korona

Srbija dobija domaći test koji prati kako se organizam bori sa korona virusom

Na Hemijskom fakultetu u Beogradu proizvedena su dva proteinska antigena virusa Covid 19 uz pomoć kojih će Srbija moći samostalno da proizvodi testove koji će pratiti kako se organizam bori sa korona virusom, prenosi Blic.

Proteinski antigeni virusa Covid 19 moći će da se koriste prilikom izrade testova koji bi pokazivali da li je imuni sistem zaraženog pacijenta počeo da se bori sa virusom ili se već izborio.

Istraživačkim timovima koji su radili na proizvodnji antigena rukovode prof. dr Marija Gavrović Jankulović, šef Katedre za biohemiju, prof. dr Tanja Ćirković Veličković, koja je koordinator projekta, i prof. dr Radivoje Prodanović, a u istraživanje su bili uključeni i mladi istraživači i studenti doktorskih studija.

Kako Blic navodi, ovo je veliki pomak jer ukoliko proteini na testiranju Instituta za primenu nuklearne energije budu ocenjeni pozitivno po kvalitetu, to bi značilo da više ne bismo morali da uvozimo antigene za izradu pomenutih testova, već bi se oni proizvodili u Srbiji.

 

Comments

comments