Politika

Srbija i Rusija potpisale memorandum u oblasti osmatranja zemlje iz kosmosa

Srbija i Rusija potpisale su Memorandum o saradnji kojim će biti omogućen razvoj inovativne tehničke infrastrukture i inteligentnih servisa u oblasti osmatranja zemlje iz kosmosa radi unapređenja stanja u brojnim oblastima privrede i javne uprave, saopštio je kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenada Popovića.

Memorandum o saradnji u primeni inovacija i novih tehnologija u oblasti lokacijsko baziranih servisa potpisali su ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović i generalni direktor ruske državne kompanije “Glonass” Igor Anatolijevič Milaševski.

“Srbija želi da po uzoru na ruske partnere razvija sistem satelitskih i geolokacijskih servisa, a potpisivanje ovog Memoranduma omogućiće da se digitalna znanja i informacije razmenjuju u korist poboljšanja kvaliteta života običnog čoveka”, rekao je Popović, kao što je navedeno u saopštenju.

Istakao je da će ovom saradnjom biti omogućeno uvođenje savremenih inovativnih tehnologija u svim segmentima tržišta lokacijsko baziranih usluga i pozicioniranja.

“Кosmičke tehnologije i geoprostorni podaci primenjuju se da olakšaju posao poljoprivrednicima, da omoguće bezbedniji i jeftiniji transport, povećaju bezbednost na putevima, olakšaju navigaciju i kretanje, kao i da javne servise koje pružaju državne službe učine jeftinijim i efikasnijim”, kazao je Popović.

On je ukazao na to da je saradnja Srbije i Rusije u ovoj oblasti usmerena na razvoj i unapređivanje inovativnih inteligentnih geolokacijskih sistema i servisa na konceptima univerzalnosti i otvorenosti.

“Želimo da razvijamo saradnju u ovoj oblasti sa partnerima iz celog sveta, a posebno sa Rusijom, koja je jedan od lidera po broju satelita sa kojih možemo da dobijamo podatke važne za brojne oblasti poljoprivrede, građevinarstva, urbanizma, meterologije, katastra, kao i primene smart siti rešenja u urbanim sredinama”, naveo je Popović.

 

Comments

comments