Korona

Srpski stručnjak napravio lek za ublažavanje korone

Profesor Ratko Đukanović, ujedno i jedan od najboljih svetskih stručnjaka za astmu i hronične opstruktivne bolesti pluća, zajedno sa dvoje svojih kolega sa Univerziteta u Sautemptonu, napravio je jedan korak bliže u lečenju pacijenata zaraženih korona virusom, piše britanski Gardijan.

Srpski stručnjak Đukanović i profesori Stiven Hojgejt i Dona Dejvis su 2000. godine oktrili da protein interferon beta koji pomaže kod prehlade, nedostaje onima koji boluju od astme i hroničnih bolesti pluća, nakon čega je njihova firma razvila njegovu zamenu koja pomaže pacijentima sa virusnim oboljenjima.

Klinička studija njihovog leka baziranog na interferonu beta SNG001 završena je pre nekoliko dana pokazujući da pacijenti zaraženi virusom korona imaju dva do tri puta veće šanse za oporavak uz ovu terapiju nego što imaju uz placebo.

Studija rađena na uzorku od 101 obolelog utvrdila je da su šanse za razvoj teškog oblika bolesti manje za čak 79 odsto, dok je, isto tako, osećaj gubitka daha drastično smanjen.

Direktor kompanije koja je sprovela ovu studiju Ričard Marsden presrećan je zbog rezultata.

“Za njih nema ničega boljeg nego kada vide da njihov lek leči prave pacijente, a pritom zarađuju pare”, rekao je Marsden.

Od početka 2020. godine, vrednost ovih akcija porasla je za 3.000 procenata, učinivši svo troje naučnika milionerima.

Comments

comments