DruštvoPolitika

Šta će Pećincima Deda Mraz, kada na svakom koraku imaju – Vučića

Ima ga na svakoj banderi, saobraćajnom znaku, trafostanici, bilbordu.

Sa svih strana se osmehuje. On je i jedini vesnik lokalnih izbora maglovitog i ledenog ponedeljka ujutru, poslednjeg pred nedeljne izbore 24. decembra. Na pećinačkim ulicama ljudi u žurbi prolaze, pozdravljaju se u hodu. Četvorica glasno na uglu kod kafane Vajat pričaju na temu oni i mi, Srbi i Hrvati, ali i odnosu među ljudima uopšte.

– Nema mnogo priče o izborima, bili su juče tu neki, delili kalendare – priča nam 76-godišnji penzioner.

Snebiva se da nam kaže ime, ali više puta ponavlja da ga politika više ne zanima. Bio je član jedne – komunističke partije i sada se njegovo angažovanje svodi isključivo na izlazak na glasanje.

– Moja je stvar za koga ću da glasam – odgovara iako ga to nismo ni pitali konkretno. I tek potom odgovara na postavljeno pitanje – Ovde se politikom bavi samo onaj ko nema šta da radi. Pravog seljaka politika ne zanima – kaže.

Na pijaci iza lokalne birtije u kojoj je pre dve večeri pevao Marko Bulat, a mi popili kafu, saznali smo da smo pravu predizbornu tenziju omašili za jedan dan. U nedelju je bio vašar, na kom su se okupili iz raznih stranaka. A bio je i Palma sa “mečkom”.

– Dolazili su juče, bilo je i naprednjaka i demokrata, i Palma je došao u nekoj mečki sa zatamnjenim staklima. A ovamo kao prodaje u humanitarne svrhe neke fotelje – priča nam jedan od desetak prodavaca na pijaci.

Dok pakuje suve smokve i bombone kaže da ni njega politika ne zanima, ali ga nervira što smo se svi otuđili, učaurili, niko ni sa kim ne priča.

– Znamo i za bolje, ali bitno je da ne bude gore – izbacuje poznatu mudrost. Bitno je, i naglašava to, da moramo da budemo optimisti. Za zastrašivanja ne zna, ne zna kaže ni da su odbornici Nove stranke iz Pećinaca obili stan. Nije čuo.

Većina koju smo sreli na centralnom trgu i okolnim ulicama nije raspoložena za razgovor. Odmahuju rukom. Nisu “odavde”. Neki su iz Beograda došli “poslom”, a jedan stariji gospodin ljubazno je odbio razgovor jer je “tek juče stigao sa dalekog puta”.

Ni kafana kao jedino sigurno i omiljeno stecište svih bistrilaca dnevne politike više nije što je nekada bila. Bar ne ove dve u koje smo se mi nameračili. U prvoj osim povremene tišine i Dina Merlina nismo uspeli da čujemo ništa novo. Karirani stolnjaci su uspeli da nas prevare.

U drugoj, pedesetak metara dalje, pričalo se o svemu osim o izborima. O deci, vremenu koje leti brzo, stanovima i stanodavcima. Prodaje se zemlja, razmenjuju ugovori. Jedan tipični Sremac, sa crnim šeširom, raspituje se gde može da nabavi dobru mangulicu. Jedu se pljeskavice. Svakodnevne, obične stvari – baš kao da izbora nema.

Sve dok se po izlasku sa trafostanice ponovo ne osmehne predsednik države. Lista SNS koju reklamira biće u nedelju na listićima broj 1. Osim naprednjaka na izbore izlaze i DS, LDP, SRS, JS i lokalna grupa građana. Neki su se odlučili za bojkot. U šta niko od “običnih” građana nije upućen.

U povratku za Beograd u glavnoj ulici pažnju privlače (osim jednog Boška Obradovića na prozoru prizemne kuće) odbori DS i SRS – jedan preko puta drugog. U maloj, od dima zamagljenoj, prostoriji Demokratske stranke, 15-ak aktivista puši i priprema se za kraj kampanje. Nosilac liste DS Živko Bata Marković objašnjava da je situacija u Pećincima vanredna i da su tri liste, a tu aludira na LDP i SRS sastavile naprednjaci, i da oni posle izbora jedino mogu da govore o eventualnoj koaliciji sa grupom građana ili Jedinstvenom Srbijom, koja se “nije priklonila naprednjacima”.

– Ono što nas brine jeste nezakonitost izbornog procesa, na čelu izborne komisije je Dragana Krstić iz Novog Sada, a da bi neko bio predsednik IK, mora da ima prebivalište ovde – priča Marković.

Iza njega, na žutom zidu nekoliko bivših i sadašnjih demokrata. Reklo bi se “neapdejtovan” spisak na kom su, između ostalih, Dragoljub Mićunović, Zoran Đinđić i Boris Tadić. Aktuelnog predsednika Dragana Šutanovca nema.

Marković se žali kako SNS ima još dve osobe na listi koje nisu iz Pećinaca i pita se kako naprednjaci očekuju da građani Pećinaca imaju poverenje u njih, kad ni oni sami nemaju poverenja u svoj kadar.

DS u ovoj sremskoj opštini očekuje bolji procenat nego na prošlim izborima pre četiri godine kada su imali nekih 13 odsto. Marković je ubeđen da bi oni pobedili da ne postoje pritisci.

– Kada smo predali listu posle sedam ili deset dana dva kandidata su podnela zahtev za povlačenjem. Jedan je bio ucenjen i to tako što mu je rečeno da će kćerka njegove sestre dobiti otkaz u opštini, u drugom slučaju čovek se povukao zbog majke i pretnji kojih je bilo svakodnevno – kaže nosilac liste DS.

Preko puta, skrštenih ruku, u kožnom, iznošenom gunju i u hladnoj drečeće plavoj kancelariji radikalne stranke Dejan Vujanović nas dočekuje sa osmehom.

– Kampanja je u punom jeku – kaže sekretar opštinskog odbora SRS kao da ga nismo prekinuli u velikom dosađivanju.

Tvrdi da imaju dosta novih članova i da kod njih dolaze svi – i oni nezadovoljni Vučićem, ali i nezadovoljni demokratama.

Vujanović veruje u dobar rezultat. Svakako bolji u odnosu na prethodni – kada nisu uspeli da uđu u skupštinu. Sada kada se Šešelj vratio iz Haga, nadaju se većoj popularnosti.

– Sada se nadamo povratku – kaže naš sagovornik – sve vladajuće strukture od 1990. su kupovale glasače. Iz JUL-a se išlo u DS, iz DS-a u SNS.

Vujanović kaže da nema posao, ali da ga ni u stranci ne plaćaju. Volontira. Nekako je bilo nepristojno pitati kako se izdržava. Uz flajer i primerak Velike Srbije ispratio nas je i pozvao da u sredu dođemo ponovo. Danas je Sveti Nikola. Kampanja miruje. Sutra u Pećince dolazi Vojislav Šešelj.

Pogledajte i kako se SNS upravo u Pećincima prethodnih dana kitio tuđim perjem.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments