DruštvoIzbor Urednika

Šta se zaista krije iza hapšenja Maje Šoršorov?

Danas je, kao što već i znamo uhapšena Maja Šoršorov, poznata po svom aktivizmu u raznim protestima protiv vlasti.

Kao što smo objavili i kao što je potvrđeno, ovo hapšenje nije u direktnoj vezi sa protestima oko niškog aerodroma, iako je možda u početku tako delovalo. Organizatori ovih protesta najavljuju da se protesti nastavljaju, pogotovo što nam predstoji konačna odluka o daljoj sudbini aerodroma, tako da hapšenje i sva dešavanja oko njih ne treba i ne smeju da utiču na same proteste.

E sad, šta se zaista krije iza hapšenja. Maja je privedena po privatnoj tužbi zbog objavljivanja slike na kojoj se vidi zlostavljanje maloletne učenice jedne osnovne škole u Nišu.

Ono što smo saznali od njenih prijatelja, jeste da se slika već neko vreme “masovno deli” po Nišu i da su čak i direktorka, kao i pojedini nastavnici te škole videli fotografiju, ali nisu ni na koji način reagovali.

Maja je objavljivanjem imala nameru da ukaže na ludilo koje je nastalo i na koje apsolutno niko nije reagovao. Nakon toga tužila ju je majka devojčice i epilog nam je poznat – određen joj je pritvor od 30 dana.

Ono što je svakako sporno u celoj situaciji jeste zbog čega niko nije reagovao na fotografiju pre Majinog objavljivanja? Slažemo se, greška je i ne sme se takva fotografija postavljati u javnosti, strašno je i odvratno ono što se na fotografiji dešava, ali kako je moguće da niko nije reagovao?

Takođe, naši sagovornici su rekli da je objava prosto “dočekana na penal” i da se iza samog hapšenja kriju drugi razlozi. Kao što je poznato, Maja je bila veoma aktivna u kritici ovoj vlasti, govorila je na raznim protestima i skupovima i bila svakodnevno u borbi protiv režima. Takođe u poslednje vreme je bila u otvorenom sukobu sa Draganom Sotirovski, bivšom dopisnicom javnog servisa, a sadašnjom načelnicom Nišavskog upravnog okruga. Pojedinci kažu i budućom gradonačelnicom Niša.

Za sada se još uvek ne zna šta je prava pozadina hapšenja i mi bi apelovali na sve da ne koriste situaciju za bilo kakve tračeve, spletkarenje ili kompromitovanje. Maja ima pravnu pomoć, braniće se, a kao što zakon kaže – niko nije kriv dok se ne dokaže drugačije. Videćemo šta će biti…

 

Comments

comments