Politika

Šta sve treba da znate o Veselinoviću i Radoičiću

Zvonko Veselinović je postao poznat široj javnosti 2011. godine kao organizator barikada na Jarinju i Brnjaku na administrativnoj granici sa Kosovom, a Milan Radoičić nakon ubistva Olivera Ivanovića u januaru 2018. godine, kada se o njemu govorilo kao osobi koja „vedri i i oblači’’ na Kosovu.

Oliver Ivanović je u svom poslednjem intervjuu BIRN-u u oktobru 2017. godine okarakterisao Radiočića kao pravog nosioca vlasti, uterivača dugova bliskog SNS i ključnu figuru u zastrašujućem sistemu vlasti na severu Kosova.

PROČITAJTE JOŠ: GLUMCI KOJI SU OSVOJILI NAGRADE U ALEKSINCU ĆE SVE PARE DATI U FONDACIJU SERGEJA TRIFUNOVIĆA

Predsednik Aleksandar Vučić je o Radoičiću govorio u februaru 2018. u intervjuu na TV Hepi i kazao da nikada sa Radoičićem nije razgovarao, niti telefonom, niti uživo.

Međutim, tom „možda dovoljno bahatom čoveku“, kako je u istom intervjuu rekao, Vučić je na konferenciji za novinare 12. septembra 2017, pripisao zasluge za brigu o Srbima na Kosovu.

Mehanizme poslovnog delovanja Veselinovića i Radoičića pokazuje pravosnažna presuda, kojom su njih dvojica oslobođeni optužbi za podstrekavanje, a koju je BIRN objavio u februaru 2018. godine.

Od svih stvari za koje je bio osumnjičen i optužen Milan Radoičić je osuđen za falsifikovanje lične karte 2010. godine.

Krivični postupak koji se u Višem sudu u Pirotu vodi protiv Zvonka Veselinovića, Milana Radoičića i još dvojice okrivljenih, zbog zloupotreba na izgradnji Koridora 10, trebalo je da bude nastavljen 2. oktobra 2018. godine, nakon zastoja od skoro devet meseci.

PROČITAJTE JOŠ: OVO JE JASAN ZNAK DA VLAST HOĆE DA UNIŠTI NIŠKI AERODROM ŠTO PRE!

Suđenje je nekoliko puta odloženo, jer se optuženi nisu pojavili na ročištu.

U septembru 2018. godine kumovi Zvonko Veselinović i Milan Radoičić ozvaničili su vlasništvo nad preduzećem Inkop koje je dobijalo unosne poslove na izgradnji Koridora 11.

Radoičić, kog kosovska policija traži u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića, saslušan je u policiji na osnovu zahteva srpskog tužilaštva u ponedeljak 26. novembra 2018. godine.

Zvonko Veselinović je u utorak, 27. novembra 2018. godine, uz lidere Srpske liste bio na protestu građana u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

PROČITAJTE JOŠ: KO NIJE UBIO OLIVERA IVANOVIĆA

(izvor: javno.rs)

Comments

comments