“Beograđanka” na sniženju: Ponovo oglašena prodaja, ali po nižoj ceni!

Grad Beograd ponudio je ponovo na prodaju deo Palate „Beograd“ (Beograđanke), ovoga puta po početnoj ceni od 16,5 miliona evra.

Oglašena je nova prodaja dela Palate Beograd, po nižoj početnoj ceni od 16,5 miliona.

Javno nadmetanje zakazano je za 9. septembar, a poslednjji rok za prijavu je 7. septembar.

Kako se navodi, na prodaju je više od 19.000 m2 poslovnog prostora u ovoj zgradi.

Uslov za kupovinu jeste da se novi vlasnik obaveže da će u roku od tri godine kroz građevinske i zanatske radove na adaptaciji i rekonstrukciji Beograđanke uložiti ne manje od osam miliona evra.

Depozit za učešće u postupku javnog nadmetanja iznosi 1,6 miliona evra.

Kupac se mora obavezati i da neće promeniti namenu zgrade, imajući u vidu da Palata “Beograd“ uživa status prethodne zaštite od 16. aprila 2018. i da se u evidenciji nepokretnosti pod prethodnom zaštitom nalazi od 14. aprila 2009. godine.

Gradska uprava Beograda ponudila je na prodaju deo „Beograđanke“ 15. jula, po početnoj ceni od 20,6 miliona evra, ali je javno nadmetanje 31. jula otkazano, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Ova zgrada je jedan od simbola Beograda, građena od građena od 1969. do 1974. godine po projektu arhitekte Branka Pešića i jedno je od najznačajnijih ostvarenja beogradske arhitekture s kraja 1960-ih i  početka ’70-ih godina, a sa svoja 23 sprata bila je decenijama najviša zgrada u Beogradu.

Ipak, iako nosi status simbola grada, iz Uprave grada smatraju da ona danas pravi velike gubitke, te da nema potrebe da građani plaćaju njeno održavanje.

Comments

comments