Privedeni opozicioni aktivisti koji su organizovali proteste u Belorusiji

Dvoje vodećih opozicionih aktivista iz Belorusije koji su organizovali proteste zvog neprihvatanja rezultata predsedničkih izbora u toj zemlji su privedeni, prenosi N1.

Koordinacioni savet opozicije je saopštio su njegovi članovi Sergej Dilevski i Olga Kovaljkova privedeni u policiju u glavnom gradu Minsku i da je protiv njih pokrenut prekršajni postupak.

N1 navodi da ovakav potez pokazuje odlučnost predsednika Aleksandra Lukašenka da uguši masovne demonstracije koje su ušle u treću nedelju i događa se dan nakon što je beloruski lider došao helikopterom u svoju rezidenciju u Minsku, ispred koje je protestovala opozicija, naoružan automatskom puškom.

Lukašenko je prošle nedelje upozorio da bi savet, koji je formiran da pregovara o tranziciji vlasti, mogao da se suoči sa krivičnim postupkom zbog stvaranja, kako je naveo, paralelne vlade.

Glavni tužilac je tada pokrenuo krivičnu istragu protiv članova saveta pod optužbom da podrivaju nacionalnu bezbednost, tvrdnje koje su odbacili članovi saveta.

Dilevski je odgirao značajnu ulogu u organizovanju štrajka u Minskoj fabrici traktora, dok je Kovalkova najviša saradnica glavne opozicione kandidatkinje na predsedničkim izborima, Svetlane Tihanovskaje, koja je posle izbora pod pritiskom otišla u Litvaniju.

Opozicioni aktivisti su pritvoreni u nedelju dok je na demonstracijama u Minsku prema procenama učestvovalo oko 200.000 ljudi koji su tražili ostavku Aleksandra Lukašenka.

Comments

comments