Tužilaštvo izdaje poternicu za Tatajanom Vojtehovski

Zbog emisije „Život priča“, u kojoj je novinarka Tatjana Vojtehovski otkrila sve detalje mehanizma oduzimanja dece majkama u ekspresno kratkom roku, i dodeljivanja starateljstva bogatim i moćnim očevima, tužilaštvo je podiglo optužnicu, a sada Treće osnovno javno tužilaštvo raspisuje i poternicu zbog navodnog neodazivanja sudu novinarke.

U emisiji su otkriveni detalji veze između sudije Lidije Alagić, istih veštaka i istog advokata suprotne strane, koji su se ponavljali u nekoliko različitih slučajeva u kojima su majke ostajale bez dece, od kojih je najpoznatiji slučaj oduzimanja dece Mariji Mali od strane ministra finansija, a tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Tatjana Vojtehovski nalazi se u Crnoj Gori, a za Direktno.rs dala je izjavu povodom ovog slučaja:
„Da, nalazim se u Crnoj Gori i danas sam dobila informaciju od mog advokata Vladimira Todorića da tužilaštvo hoće da raspiše poternicu za mnom, zbog navodnog neodazivanja sudu.
Mene je u avgustu kontaktirala moja komšinica i rekla da me traži policija. Mislila sam da je neka greška, pa sam zamolila da mi da policajca na telefon, jer nisam bila u Beogradu. Policajac mi je rekao da ima nalog za moje privođenje, pitala sam zbog čega, jer nisam imala doslovno nikakvu ideju o čemu se radi. Rekao je da ne zna i da je to sve što može da mi kaže i dao mi je broj predmeta, za koji nisam znala ni da postoji, a kamoli da se protiv mene vodi ikakav sudski spor.
Kontaktirala sam Todorića, koji je dobio informaciju da se protiv mene vodi spor zbog emisije „Život priča“ koja se bavila mehanizmom oduzimanja dece majkama i spregom istih ljudi koji učestvuju u tom mehanizmu, u različitim slučajevima. Tako sam saznala da se protiv mene vodi spor već tri godine, a ja ni jedan poziv za sud nisam dobila.“

Vojtehovski je navela i da je jedna od pominjanih u emisiji sudija Lidija Alegić, iz slučaja Marije Mali, kao i da je sud obavešten o tome da nije u zemlji, ali da je ipak zakazan njen iskaz.

„Advokat Todorić je bio na sudu, jer je davanje mog iskaza odbrane zakazano uprkos tome što je sud obavešten da nisam u Srbiji i rekao kada se vraćam u Beograd. Na njegovu molbu da se ne raspisuje poternica, jer se vraćam 11. septembra ujutru, dobio je informaciju da će poternica ipak biti raspisana.“

Podsećanja radi, Tatjana Vojtehovski je u emisijama o ovoj temi otkrila mehanizme oduzimanja dece majkama i da je rasvetlila slučajeve nekoliko žena, kojima su deca oduzeta po identičnom principu.
Najpoznatija emisija je bila sa bivšom suprugom Siniše Malog, koja je nakon snimanja povukla saglasnost za emitovanje, dok je zauzvrat Siniša Mali povukao protiv nje sve tužbe.
Marija Mali je tako dobila decu nazad, a Vojtehovski je zbog povlačenja saglasnosti emitovala emisiju bez sagovornice, u kojoj su se čula samo njena pitanja koja je postavljala Mariji Mali.

Novinarka kaže da je uplašena zbog povratka u Srbiju, kao i da joj nije jasno kako je ovaj sudski postupak moguć.

„Prvo mi uopšte nije jasno kako je moguće da se protiv mene vodi spor i da ja o tome ne znam ništa. Inače se na sve pozive uredno odazivam. Nije mi jasno kako je moguće da me tužilaštvo traži i ne nalazi čitave tri godine. Prvo, mogli su svakako da me nađu za vreme vanrednog stanja, kada smo bili zatvarani u kuće po četiri dana. Drugo, ja sam godinu dana bez posla, tužilaštvo kaže da ne može da me nađe tri godine. Pa kako je moguće da nisu mogli dve godine da me nađu na poslu svaki dan na TV Prva, ako već tolike godine nisam po njima svraćala kući? Zabrinuta sam zbog povratka, jer treba da se vratim kolima sa majkom koja ima skoro 80 godina i zaista ne znam šta ću da radim sa njom ako me pokupe na granici čim uđem u Srbiju. Upravo sam joj saopštila šta je moguće da se dogodi, i naravno to je za nju izuzetno stresno. No, ipak ja nisam Jutka, koga nekako nisu mogli u onolikom Brusu da nađu, a poternicu za njim nikad nisu raspisali.“

Iako je još medija izveštavalo o slučaju Marije Mali, kao i ostalim slučajevima identičnih priča, postupak je pokrenut jedino protiv Tatjane Vojtehovski, koliko je to javnosti poznato.

U međuvremenu, sudija Lidija Alagić, koja je optužena od strane više žena da im je van zakonskih mera oduzela decu, postavljena je za sudiju Višeg suda u Beogradu.

Comments

comments