DruštvoPolitika

Sto dana vlade Vučić-Haradinaj

Koalicija Srpske liste i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja danas obeležava prvih 100 dana rada. Kako je i red u demokratskom svetu, predsednik Srbije i jedan od idejnih tvoraca ove koalicije trebao bi da javno podnesu izveštaj o radu ove vlade u prvih 100 dana.

Srpska lista je u septembru donela odluku da podrži Vladu Kosova predvođenu Ramušem Haradinajem. Tako je SNS odlučio da pruži svoju podršku čoveku kojeg su sve do predsedničkih izbora označavali kao ratnog zločica, silovatelja i koljača. Srpska lista, kao kosovski partner naprednjaka, učinila je ovo, jasno, po Vučićevom nalogu.

Odmah po formiranju ove Vlade, pojavila su se pitanja: Koji je krajnji cilj ove koalicije? Da li izbacivanje Kosova i Metohije iz preambule srpskog ustava? Srpska saglasnost za kosovsku stolicu u Ujedinjenim nacijama? Odustajanje Srbije od svojih legitimnih prava, ugovora, imovinskih prava, kulturnih spomenika i ostalih interesa na KiM? Da je ovo zapravo spisak razloga zašto Vučić pravi cirkus od takozvanog “unutrašnjeg dijaloga” i promene Ustava?

Za to vreme, Ramuš Haradinaj, koalicioni partner sa druge strane “administrativne linije” najavljuje i formiranje vojske Kosova za mart sledeće godine. Postavlja se još jedno pitanje: da li će Srpska lista (čitaj Vučić) podržati i ovu inicijativu Haradinaja? Kako će sakriti taj potez? Isto onako kako već mesecima kriju zakletvu srpskih sudija u kabitenu Hašima Tačija?

Vučić i naprednjaci su odlučili da zbog ostanka na vlasti i pragmatične podrše sa Istoka i Zapada izdaju nacionalne interese, da odustanu od ugovora i prava i, na kraju, da bez reči poklone imovinu srpskih građana na Kosovu i Metohiji.

Comments

comments