Društvo

Stranka Slobode i Pravde i šta znamo o njima

U jeku kontramitinga ”Budućnost Srbije” Aleksandara Vučića, osnovana je stranka Slobode i pravde (od nekadašnjeg Pokreta zelenih Dejana Bulatovića), a za predsednika je izabran Dragan Đilas, bivši predsednik Demokratske stranke, i u međuvremenu jedini član SZS bez partije. Izabrani su i članovi Predsedništva stranke, Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad i bivša poslanica Pokreta Dosta je bilo, Ana Stevanović.

Pokret Levica Srbije, Borka Stefanovića se u celini pridružio stranci Slobode i pravde sa kojim deli zajedničke vrednosti, po rečima Borka Stefanovića. Na osnivačkoj skuštini stranke, u prostorijama opštine Stari grad za potpredsednike su izabrani Marinika Tepić, Borko Stefanović i Dejan Bulatović.

Javnost dovoljno poznaje gospođu Mariniku Tepić i Borka Stefanovića, ali je treći potpredsednik stranke Slobode i pravde verovatno enigma za čitaoce. Dejan Bulatović, sada već bivši predsednik Pokreta Zelenih iz koga je nastala stranka Slobode i pravde, je pomalo nepravedno zaboravljen i zapostavljen činilac na političkom nebu Republike Srbije. U politici je aktivan još od ranih devedesetih kada je tokom jednog od prvih protesta protiv vlasti Slobodana Miloševića bio na meti beogradske policije.

Nakon demokratskih promena 2000. nije bio previše politički aktivan, ali se u politiku vratio pred beogradske izbore 2017. gde je u koaliciji sa Demokratskom strankom i njenim tadašnjim predsednikom Draganom Šutanovcem osvojio 2.4% glasova.
Nakon debakla koalicije sa Demokratskom strankom, ZEP-Zelena Ekološka partija je bila marginalizovana sve do 21. avgusta 2018. kada je formirana koalicija Građanski blok 381 čiji je nukleus bio Pokret slobodnih građana i njen tadašnji predsednik Saša Janković. Kratko trajanje Građanskog bloka 381 je, barem prema vikipediji praćeno brojnim kontraverzama, kao i učešću u, sudeći po reakcijama opozicione javnosti, najbesmislenijim protestima ispred Predsedništva Srbije.
Dejan Bulatović je ubrzo napustio Građanski pokret 381 Saše Jankovića, i 4. decembra 2018. pristupio Savezu za Srbiju zajedno sa celom Zelenom ekološkom partijom.

Comments

comments