Politika

STUDENTI „1 OD 5 MILIONA“ SU IPAK BILI U PRAVU: Savez za Srbiju na mala vrata izlazi na izbore

Kada su studenti iz Pokreta „1 od 5 miliona“ pre dve nedelje optužili opoziciju da je „obesmislila bojkot izbora“ i da deo stranaka priprema podvalu izlaskom na lokalne izbore, dočekani su na nož. Izgleda, ipak, da su studenti bili u pravu. Saznajemo: stranke iz Saveza za Srbiju, perjanice bojkota predstojećih izbora, spremaju liste za lokal, ali i plan kako da se operu pred javnošću koju mesecima ubeđuju u svoje nepobitne „bojkotaške“ namere.

Kako Gerila saznaje, politički stratezi unutar SZS još jesenas su osmislili alibi za izlazak na lokalne izbore. Za to će iskoristiti već isprobanu matricu kada su uoči predsedničkih izbora 2017. godine ugledne ličnosti odlučile da se okupe u „Apel 100“ i javnim pritiskom nateraju Sašu Jankovića da prihvati kandidaturu. I tada je to bio čist marketinški trik pripremljen u Jankovićevom PR štabu, a danas je šablon gotovo isti, samo što umesto „Apela 100“ imamo Građanski demokratski klub.

Građanski demokratski klub (GDK) osnovan je pri Demokratskoj stranci u decembru 2019. godine, sa ciljem da „okuplja ugledne intelektualce“ i daje “kreativne predloge rešavanja problema“. Formiranje je ozvaničio predsednik DS Zoran Lutovac, a konstituisanju je prisustvovao i aktuelni gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Nedavno, ugledni intelektualci u GDK izneli su neke „kreativne predloge“, i to na liniji kako „pomiriti“ bojkot republičkih i izlazak na lokalne izbore.

Prvi je nogu povukao član GDK arhitekta Dragoljub Bakić. Gostujući na TV Šabac 28. januara, Bakić je pozvao Šapčane da izađu na predstojeće izbore, kazavši da je Šabac u „posebnom režimu“ i da je pred građanima „istorijska odluka“ da sačuvaju ono što imaju bez obzira na bojkot.

Dva dana potom, još jedan član GDK Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, izjavljuje slično – da “ima smisla građanima Šapca pružiti šansu da odbrane tu vrstu slobode izlaskom na izbore”.

Oglasio se i profesor Đorđe Pavićević, takođe član GDK, rečima da „ima argumenata da se na lokalne izbore izađe jer je neophodno manje novca i ne zavisi se od lokalnih medija u toj meri“.

Izvori bliski SZS ukazuju nam da su upravo ovakve izjave intelektualaca iz GDK Demokratske stranke predkampanja za ono što sledi – agresivnu kampanju na društvenim mrežama pod sloganom „NE DAMO ŠABAC“, iniciranu od navodno neformalnih grupa građana, a potom i, kako saznajemo, „spontano organizovane“ građanske proteste koji se očekuju naredne nedelje pod istom parolom. Time je priprema terena završena i aktuelnom gradonačelniku Nebojši Zelenoviću ne preostaje ništa drugo no da posluša intelektualnu javnost i svoje Šapčane i izlaskom na izbore brani slobodu. Baš kao svojevremeno Saša Janković.

Sumnju da je ovakav scenario u toku, podgreva i to što Zelenović nije govorio na skupu Saveza za Srbiju u Kombank dvorani 1. februara, kada je proglašen početak kampanje za bojkot izbora. Navodno, drugi lideri SZS savetovali su mu da se privremeno distancira od formalne kampanje za bojkot, dok ne odluče „kako da udese Šabac“. Štaviše, odmah potom Zelenović za TV N1 izjavljuje i da će odluka o izlasku na šabačke izbore „tek biti doneta“ i da će to biti „dobra odluka“.

Sličan scenario, otkrivaju nam, sprema se i u Paraćinu koji vodi potpredsednik DS Saša Paunović, ali i u drugim mestima.

Po svemu sudeći, upravo na ovakvu vrstu podvale upozoravali su studenti iz Pokreta „1 od 5 miliona“, kada su, obrazlažući svoju odluku o izlasku na izbore, rekli da se deo stranaka koji je formalno u bojkotu „u potaji sprema za lokal“ i osniva grupe građana „sve u nadi da i posle izbora budu ili ostanu deo vlasti“, „ponovo se prikače na infuziju budžeta“, ne menjajući sistem. Studenti su najavom izlaska na izbore i javno obznanili prekid saradnje sa opozicijom, na koji ih je, kako su rekli, navelo to što su saznali za prevaru koja se sprema, pa su rešili da svoj kredibilitet iskoriste kako bi “ceo bojkot uveli u Skupštinu”. Šta to u praksi tačno znači, građanima još uvek nisu razjasnili.

Tek danom raspisivanja izbora znaće se pouzdano ko su lažni bojkotaši, ko će se sakriti iza grupe građana, a ko će izaći sa svojim imenom i prezimenom. Ali i odgovor na pitanje: da li je narod, sistematski maltretiran lažima i podvalama naprednjačkog režima skoro osam godina, ponovo izigran – i to od opozicije, koja na sva zvona viče BOJKOT izbora, a kroz mala vrata juriša na lokalne budžete.

Comments

comments