Politika

Sutra tačno u podne pada odluka: Čomić, Lutovac ili Lečić – ko ima najbolje šanse?

Izborna skupština Demokratske stranke (DS), na kojoj će 1.556 delegata birati novog predsednika i pet potpredsednika stranke, kao i predsednika Političkog saveta i članove stalnog sastava Glavnog odbora, biće održana u subotu u Beogradu.

Predsednik Organizacionog odbora Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić izjavio je ranije da je to telo verifikovalo kandidature Gordane Čomić, Zorana Lutovca i Branislava Lečića za predsednika DS, 13 kandidatura za potpredsednike, dve kandidature za predsednika Političkog saveta DS-a i oko 90-ak kandidatura za članove stalnog sastava Glavnog odbora.

Kandidaturu Gordane Čomić podržalo je više od 30 opštinskih i gradskih odbora DS dok je Branislav Lečić dobio podršku svih odbora Demokraske stranke sa Kosova i Metohije kao i bivšeg ministra finansija u Vladi Zorana Đinđića, Božidara Đelića.

PROČITAJTE JOŠ: ZAŠTO ŠEŠELJ NE DIVLJA KADA SE RUŠI U SAVAMALI ILI KADA SE OTIMAJU PENZIJE I AERODROMI?!

Članovi tima Gordane Čomić odnosno kandidati za potpredsednike stranke su poslanica Nataša Vučković, predsednik pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin, general Sreto Malinović, predsednik Izvršnog odbora DS Radoslav Milojičić i bivša predsednica opštine Vračar Tijana Blagojević. Lutovac pored sebe ima predsednika opštine Paraćin Sašu Paunovića, odbornicu DS u Vršcu Draganu Rakić, poslanika Dejana Nikolića, v.d. predsednika beogradskog odbora Dragoslava Šumarca i poslanicu Aleksandru Jerkov. Branislav Lečić prilikom potpisivanja namere o kandidaturi nije izlazio sa imenima potpredsednika već je naveo da „ne želi da ima nijednu ekipu osim Demokratske stranke“.

Kandidati za predsednika Demokratske stranke saglasili su se ranije da bez obzira ko od njih bude izabran za lidera DS, stranka neće saradjivati sa Srpskom naprednom strankom, kao i da je neophodno menjati političku kulturu u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ: “AFERA JEREMIĆ” – DOKAZ DA JE VUČIĆEVA SRBIJA BANANA DRŽAVA

Izbori u Demokratskoj stranci su usledili pošto je predsednik DS Dragan Šutanovac podneo ostavku posle loših izbornih rezultata na beogradskim izborima na kojima su demokrate osvojile 2,25 odsto glasova izašlih birača. Šutanovac je za predsednika DS izabran na neposrednim izborima 2016. godine, dok će izbori u subotu biti održani po delegatskom sistemu što se objašnjava najčešće finansijskim i tehničkim razlozima jer je većina tražila da se izbori održe što pre.

Izborna skupština Demokratske stranke počeće sutra u 12 časova u beogradskom centru Sava.

PROČITAJTE JOŠ: KRALJEVČANI NE ODUSTAJU: PROTESTI NASTAVLJENI I OVE NEDELJE

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments