Politika

Tači o godišnjici upada specijalaca na sever Kosova: “Dan ujedinjenja”

Kosovski predsednik Hašim Tači danas je, povodom devetogodišnjice akcije Specijalnih policijskih jedinica “Rosu” na severu Kosova, ocenio da je “25. jul dan ujedinjenja Kosova”, prenosi portal Kosovo Online.

„Akcija Specijalne jedinice Kosovske policije na severu Kosova, pre devet godina, konačno je obezbedila teritorijalno ujedinjenje Kosova“, naveo je Tači u objavi na Fejsbuku.

Tači je podsetio da je tada poginuo pripadnik specijalne policije Enver Zumberi.

„Heroj Kosova Enver Zumberi, personifikuje našu žrtvu i napore za očuvanje teritorijalnog integriteta naše države. 25. jul je dan ujedinjenja Kosova”, poručio je Tači uz objavu videa sa jezera Gazivode iz 2018 godine.

U to vreme Hašim Tači je bio premijer Kosova a Gazivode je posetio nenajavljeno tri nakon što je Gazivode posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U noći između 24. i 25. jula, 2011. godine specijalne jedinice kosovske policije “ROSU” započele su akciju zauzimanja administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje na severu Kosova što je izazvalo nezadovoljstvo i reakciju srpskog stanovništva na severu Kosova.

U sukobima, u opštini Zubin Potok povređeno je više građana, a pripadnik ROSU Enevr Zumberi je izgubio život.

Srbi su postavili na putevima koji vode ka prelazima barikade kako bi onemogućili kosovskim specijalcima da preuzmu kontrolu nad prelazima.

Prelaz Jarinje zapaljen je 27. jula 2011. godine.

Naredne dve godine kontrolu nad prelazima preuzeli su pripadnici Kfora sa kojima su Srbi često dolazili u sukob.

Prelazi Jarinje i Brnjak danas su integrisani i na njima se nalaze i srpski i kosovski carinici, pripanici kosovske policije i MUP-a Srbije.

Izvor: www.kosovo-online.com

Comments

comments