Društvo

Toliko najavljivane “arapske investicije” u poljoprivredu ostale kao najava – evo šta je ostvareno

Kada su 2013. godine predstavnici vlasti najavili ulaganja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u poljoprivredu čulo se obećanje da će ova ulaganja za Srbiju značiti “čist plus i ogroman plus“.

Tri godine kasnije ukupni efekti ulaganja firme iz Emirata u srpsku poljoprivredu nisu poznati, a u slučaju ulaganja na vojnom zemljištu jasno je da su daleko ispod očekivanih.

  • Zajednička Kompanija Al Ravafed Srbija, u kojoj istoimena firma iz Emirata ima 80 odsto vlasništva a država Srbija 20 odsto, dobila je 3500 hekatara zemljišta Vojne ustanove Morović u Karađorđevu. Zemljište je dato bez fiksne nadoknade, odnosno zarada Vojske i države, prema dostupnim informacijama, i dalje zavisi od ostvarenog profita Al Rawafeda. U prvim godinama poslovanja, taj profit je prema podacima Ministarstva odbrane bio šest puta manji od očekivanog.
  • Zajednička kompanija dobila je direktnom pogodbom, bez licitacije, u zakup 4.300 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Kuli. Za ovu zemlju Al Ravafed plaća godišnji zakup u iznosu od  250 evra po hektaru.
  • Kompanija  Al Ravafed  je direktnom pogodbom kupila i 2.200 hektara poljoprivrednog zemljišta kombinata AD Bačka Sivac, po ceni od 7.000 evra po hektaru, što je za oko 2.300 evra manje od tržišne vrednosti koju navodi AD Bačka u svom izveštaju o godišnjem poslovanju.
  • Po ceni od 10.000 evra po hektaru, Al Ravafedu je prodato i 413 hektara zemljišta kombinata Jadran.

Imajući u vidu da u slučaju Vojnog zemljišta u Moroviću saradnja za sada nije dala očekivane rezultate, Ministarstvu poljoprivrede, kao i Ministarstvu privrede, nadležnom za sprovođenje krovnog ugovora o ovim ulaganjima, uputili smo sledeće pitanje dana:

–         Kakvi su efekti saradnje Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u oblasti poljoprivrede u Srbiji: kolika su ukupna ulaganja u poljoprivredu partnera države Srbije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, da li su i koliko uvećani prinosi na zemljištu koje koristi zajednička kompanija Al Rawafed Srbija?

Zahtev koji su novinari Insajdera uputili Ministarstvu privrede u vezi sa ovom temom, možete pogledati na sledećem linku. 

(Izvor: Insajder.net)

Comments

comments