Društvo

Tragedija zbog koje VULIN mora da podnese OSTAVKU: Za godinu dana poginula tri pilota!

Vojni avion “Super galeb G-4“ srušio se kod Kovačice, u blizini Pančeva, potvrdilo je Ministarstvo odbrane. U avionu su bili pilot i kopilot koji su se katapultirali, a jedan od njih je poginuo.

Školsko-borbeni avion “Super galeb G-4“, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, kojim su upravljali piloti iz Centra za letna ispitivanja Tehničko opitnog centra, srušio se danas oko 9.50 časova u rejonu opštine Kovačica, navelo je Ministartsvo odbrane koje je u saopštenju dodalo i da je hitna pomoć na licu mesta a da su sa VMA upućeni helikopteri u pravcu Kovačice..

PROČITAJTE JOŠ: OSLOBOĐEN KOSMAJAC, “HVALA VUČIĆU”

“Bio sam kod kuće kada se začuo prestanak rada motora aviona i video da su se dva pilota katapultirala. Na licu mesta se može videti i krater”, izjavio je D. B. iz Kovačice.

Treći Super galeb izgubljen u poslednjih deset godina

Školsko-borbeni avion Supergaleb G-4 je treći avion tog tipa koji je izgubljen u udesima u poslednih deset godina.Prvi Supergaleb (koje možete videti na slici ispod) koji se srušio od osamostaljenja Srbije bio je G-4 evidencinskoj broja 23736. U nesreći koja se dogodila 24. septembra 2008. godine poginuo je potpukovnik Ištvan Kanas, koji je iznad aerodroma Batajnica uvežbavao tačku za nastup na aeromitingu.

Drugi gubitak dogodio se 7. aprila 2017. godine kada su kod sela Slatina kod Šapca poginuli potpukovnik Nenad Ćulibrk i kapetan Dejan Pandurović.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO, VIDEO): NIŠLIJE PORUČILE: VUČIĆ ĆE IMATI ŽESTOK DOČEK!

Na trenažnom letu tada je izgubljen G-4 evidencijskog broja 23625.

RV i PVO raspolaže sa nešto više od 20 aviona G-4 od čega je jedan u varijanti tegljača meta N-62T, jedan prototip verzije G-4M a dva Super Galeba su razoružana.

Avioni su proizvedeni u periodu od 1980. do 1991.

Zbog toga što je vojska Srbije izgubila već četiri pilota na ovim nebezbednim avionima, a posebno zbog toga što su u poslednjih godinu dana poginula ČAK TROJICA PILOTA, Aleksandar Vulin mora da podnese ostavku na funkciju koju sada obavlja!

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): NOVINAR PINKA NAPAO UČESNIKA PROTESTA U NIŠU!

(izvor: N1, gerila.rs)

Comments

comments