Politika

“Treba da se počne sa bojkotovanjem Skupštine”

Poslanici koji podržavaju Savez za Srbiju treba da napuste parlament, a Demokratska stranka mora o tome da razgovara na stranačkim organima. Ako SZS želi pristojne uslove za izbornu kampanju, mora da otvori ovu temu, između ostalog i u vidu pritiska na Aleksandra Vučića, sa ciljem organizovanja iole pristojnih i fer izbora, kaže za Danas Goran Ješić, poslanik DS u Skupštini Srbije.

Navodeći razloge za bojkot on kaže da stvarnost u Srbiji još od 2012. predstavljaju zatvoreni mediji, nedemokratska atmosfera u društvu, fizički obračuni sa neistomišljenicima te zloupotreba državnih institucija u cilju obračuna sa opozicijom, ali i zatvoren parlament koji je bio poslednji prostor ostavljen opoziciji sve do sednice kada je usvajan ovogodišnji budžet u decembru 2017. Od tada je, kaže, SNS na zakone koje sami predlažu podnela oko 5.000 amandmana i time uskratila i ono malo vremena koje je pripadalo opoziciji.

PROČITAJTE JOŠ: AFERA KRAGUJEVAC: SMENA REKTORA I POVRATAK SNS PROFESORA KOJI PRODAJU DIPLOME I ISPITE

– Drugi važan razlog je političke i institucionalne prirode. Aleksandar Vučić navodno vodi „dijalog“ oko pitanja statusa Kosova, i to bez platforme usvojene u parlamentu. Tu kvazidebatu vodi sa svima, od Soroševih rođaka pa do SPC samo je ne vodi u parlamentu – ukazuje on.

Kako dodaje, pri donošenju odluke o bojkotu poslanici koji podržavaju SZS moraju da budu jedinstveni.

Na pitanje da li je ceo poslanički klub DS spreman da prihvati bojkot, on odgovara da drži da su svi, kao i on, deo DS te da bi svaku stranačku odluku donesenu na demokratski način morali apsolutno da poštuju. Ješić je, kaže, razgovarao s predsednikom DS Zoranom Lutovcem i smatra da je poslednji trenutak da se o tome razgovara i na organima stranke.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) CRNO NA BELO: PKB JE JOŠ OD PRVE GODINE SNS VLASTI BIO PRIPREMAN ZA PRODAJU “ARAPIMA”

Upitan koji su ciljevi bojkota, on navodi omogućavanje opozicionim predstavnicima da budu prisutni na RTS, otvaranje posebne sednice po pitanju Kosova u parlamentu, prestanak opstrukcije vladajuće većine u parlamentu i jasno definisani pošteni uslovi za izlazak na prve naredne izbore.

Na pitanje da li je bojkot parlamenta uvod u bojkot izbora, on odgovara da se u ovakvim uslovima treba opredeliti za bojkot izbora, ukoliko se situacija ne promeni. On ističe da je učestvovanje u Vučićevim izborima i rad u ovakvom parlamentu saučesništvo u rušenju i institucija, kao i uništavanje kakve takve demokratije.

Savez prvi put na izborima

Savez za Srbiju saopštio je da će izaći na predstojeće lokalne izbore u Lučanima, ocenjujući ih kao „ozbiljan test“. Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Čačku, lideri tog opozicionog bloka najavili su i formiranje stručnog tima koji će pratiti neregularnosti na ovim izborima.

PROČITAJTE JOŠ: ĐORĐEVIĆU, DAJ OSTAVKU I VRATI SE U ŠOFERSKO SEDIŠTE!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments