KoronaSvet

Tri snažna zemljotresa u Zagrebu, petnaestogodišnja devojčica kritično

Nakon snažnog zemljotresa koji je jutros pogodio Zagreb petnaestogodišnje dete je u kritičnom stanju, rečeno je za N1 iz dečje bolnice u Klaićevoj. Prethodno je hrvatska novinska agencija Hina javila da je dečak preminuo.

“Dobili smo dojavu o urušavanju zgrade u Đorđićevoj 13. Ekipa hitne pomoći je izašla na teren i našla teško povređeno dete koje nije pokazivalo znakove života”, rekao je Žarko Rašić, direktor Zavoda za hitnu medicinu. Dete od 15 godina prevezeno je u Kliniku za dečije bolesti.

Direktor te klinike Goran Roić rekao je za N1 da je teško povređena 15-godišnja devojčica u vrlo kritičnom stanju, i da se sprovodi dodatna dijagnostika.

“Dete je vrlo, vrlo kritično, ali još uvek radimo dalje mere i preduzimamo sve što možemo”, rekao je Roić za N1.

Snažan zemljotres potresao je Zagreb nakon 6 sati ujutro. Evropski seizmološki centar (EMSC) javio je da je potres jačine 5,3 stepena, sa epicentrom sedam kilometara od Zagreba. Novi potres osetio se u 7 sati. Taj je bio jačine 5,2 stepeni. Oko 7.41 sati desio se i treći.

U snažnom zemljotresu koji je pogodio Zagreb oštećena je i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Kako je za Informativnu službu SPC izjavio Đakon Dragan Radić, među sveštenicima i članovima njihovih porodica nema povređenih.

Jutrošnji zemljotres osetio se širom Slovenije, pa i u Krškom koji je blizu granice s Hrvatskom, ali u samom gradu nema materijalnih oštećenja zgrada i nuklearna elektrana nastavlja da radi bezbedno.

“Nuklearna elektrana radi sigurno i pouzdano”, kazala je u izjavi za javnost portparolka elektrane Ida Novak, ali uprkos tome sprovešće se preventivni pregled sistema i opreme, dodala je.

Ministarstvo za infrastrukturu u objavi na Tviteru saopštilo je da stručnjaci u nuklearci Krško obavljaju analize u skladu s predviđenim protokolima.

“U ovom trenutku nema razloga za zaustavljanje rada nuklearke, a isto važi i za hidrocentrale”, navode u ministarstvu.

 

Comments

comments