Društvo

Tribina UNS: Ispitati aferu “Vulin – Nedeljnik”

Bilo bi značajno formirati nezavisnu komisiju koja će ispitati slučaj “Vulin – Nedeljnik” do kraja, poručeno je na tribini Udruženja novinara Srbije, i konstatovano da u ovom trenutku nedostaje novinarske solidarnosti više nego 90-ih godina.

Na koji način je ministar Vulin imao uvid u neobjavljen tekst „Nedeljnika“, još uvek nije poznato. Urednik tog lista, Veljko Lalić, ne veruje da će to javnost ikada saznati.

“Ja prvo mislim da je moj posao kao novinara ugrožen. Mislim da je uloga novinara da skupljaju informacije, znači naša uloga je da mi privaljujemo državne tajne i da objavljujemo i da razmišljamo o tome, a ne da država otkriva naše”, kaže urednik “Nedeljnika”.

Novinar NIN-a, Vuk Cvijić, je posle pada Miloševića radio upravo to, objavljivao je podatke o političkim ubistvima, a prisluškivan je protivzakonito.

“Nakon ubistva premijera Zorana Đinđića i na tom suđenju se saznalo da na primer Milorad Ulemek Legija nikada nije bio prisluškivan, on nikada nije bio na merama iako je njegovo ime, kako se posle i dokazalo pravosnažnim i sudskim presudama, pojavljuje u svim tim političkim ubistvima”, rekao je Cvijić.

Novinari Ljiljana Smajlović i Veran Matić, koji je i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, saznali su da su prisluškivani tek kada možda više nisu bili na merama.

“Našao sam ono o čemu nikada nisam razmišljao, da sam prisluškivan 1987. godine. Tada još nije bilo B92, bio je Ritam srca, omladinska emisija na Studiu B”, otkriva Matić.

Ljiljana Smajlović ispričala je svoj slučaj.

“Saša Janković kaže ‘Ljiljo, je l’ ti znaš kako su tebe prisluškivali’. Kaže, ‘prisluškivali su te zakonito sa potpisom sudije Vrhovnog suda, prisluškivali su te kao Jocu narko dilera’“.
Zbog novog slučaja “Nedeljnik” mislilo se da će solidarnost novinara biti veća.

“Ako novinari ćute, onda se dovodi u pitanje smisao postojanja javnog mnjenja. Značaj tog javnog mnjenja, efikasnost njegova. A kao što znamo, bez toga nema slobode nijednog građana”, rekao je advokat Zdenko Tomanović.

Matić ističe da bi voleo da postoji “neko koordinaciono telo, ozbiljno udruženje novinara”.

I dok urednik “Nedeljnika” veruje da bi takva komisija mogla da pomogne, novinar NIN-a Vuk Cvijić objašnjava da se službe bezbednosti i dalje zloupotrebljavaju na isti način i da su novinari označeni kao neprijatelji

“Nažalost, jedino što je razlika za sada iz vremena ubistava je što sada nema ubistava novinara. Bar za sada”, napominje Cvijić.

 

Comments

comments