Društvo

Trifunović RASTURIO Vučića: Kako za jedno dete nema novca u maju, a za drugo, u septembru, ima?!

Sve dok se ne donese sistemsko rešenje kojem će se pomoći svakom bolesnom detetu, davanje jednokratne pomoći države humanitarnim organizacijama nije ništa drugo neko sakupljanje jeftinih političkih poena onih koji tu državu predstavljaju.

To kaže za Danas Sergej Trifunović, glumac i osnivač fondacije „Podrži život“.

PROČITAJTE JOŠ: SRAMOTA: VLADA SRBIJE NEMA NAMERU DA OBELEŽI 100 GODINA OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA!

Velika bura u javnosti podigla se nakon što je Trifunovićeva fondacija sakupila novac za četvorogodišnjeg Dušana Todorovića i omogućila mu nastavak lečenja od karcinoma u inostranstvu, a potom i istupa predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je naveo da će za mališana država obezbediti sredstva. Trifunović se preko Tvitera obratio Vučiću, ističući da u fondaciji još petoro dece čeka na neophodan novac, ukupno 250.000 evra, kako bi nastavilo lečenje. Predsednik je potom rekao da će sredstva biti donirana fondaciji, i to i u većem iznosu od navedenog.

Navedenu prepisku režimski tabloidi su, uz njihove redovne analitičare, iskoristili da ponovo napadnu glumca nazivajući ga narkomanom, ološem i sličnim epitetima, optužujući ga da je on taj koji sakuplja političke poene. Međutim, novo svetlo na slučaj daje i dokument koji je isplivao u javnosti, a koji je došao i do samog Trifunovića. Prema njegovim rečima, on nedvosmisleno dokazuje da je predsednik prekršio Ustav Republike Srbije. Naime, Jelena Živanović je u maju ove godine poslala dopis predsedniku Srbije moleći ga odobri sredstva za lečenje maloletne LJubice Blečić. U odgovoru koji je u ime predsednika uputio generalni sekretar Nikola Selaković, navodi se da predsednik za to nije nadležan i da je dopis poslat Ministarstvu zdravlja.

PROČITAJTE JOŠ: VLAST MORA DA PONIŠTI TENDER ZA PKB, GRAĐANI OŠTEĆENI ZA 341 MILION EVRA!

„Nadležnosti predsednika Republike utvrđene su Ustavom Srbije. Prema Ustavu, predsednik nema nadležnosti da postupa po vašoj molbi“, naveo je Selaković u odgovoru Jeleni Živanović, 31. maja ove godine.

Ovaj dopis pokazuje da je Vučić prekršio Ustav. Takođe, postavlja se pitanje kako to da za jedno dete 31. maja nema novca, a za drugo, 16. septembra ima. Zatim, zašto predsednik reaguje za jedno dete a za drugo ne, i to tek nakon što građani za njegovo lečenje sakupe sredstva – ističe Trifunović za Danas. On pozdravlja odluku Vlade Srbije da opredeli novac za lečenje još petoro dece za koje se sredstva skupljaju preko fondacije „Podrži život“, ali pita se šta će biti posle toga.

– To je jednokratna pomoć. Šta ćemo sledećeg meseca, kada se pojavi novih sedmoro obolelih mališana? Ko će za njih obezbediti sredstva? Neka nadležni donesu sistemsko rešenje kako bi svi mogli da se leče – apeluje Trifunović.

Na pisanje režimskih medija da je narkoman i ološ „koji koristi bolesnu decu da bi iskazao mržnju prema Vučiću“ ne zna da li će reagovati. Na slične kvalifikacije je već navikao, međutim, s obzirom da su u ovom slučaju u pitanju deca i da ga prozivaju kako ih koristi zarad navodnih političkih poena, velika je verovatnoća da će ih tužiti.

Odobrena sredstva

Vlada Srbije donela je na jučerašnjoj sednici odluku o dodeli sredstava za nastavak lečenja dečaka Dušana Todorovića iz Svilajnca u zdravstvenoj ustanovi u Španiji u iznosu od 29.6 miliona dinara. Sredstva koje je opredelila Vlada biće korišćena za eventualne dodatne troškove lečenja dečaka Dušana Todorovića i još petoro dece u inostranim zdravstvenim ustanovama, za čije lečenje Fondacija „Podrži život“ prikuplja sredstva.

PROČITAJTE JOŠ: OPROBANI RECEPT ALEKSANDRA VUČIĆA: PREKO BOLESNE DECE DO CILJA

(izvor: danas.rs)

Comments

comments