Svet

Turska neće zaustaviti migracije ka Evropi

Foto: AP Zoltan Gergely Kelemen

Turska je odlučila da više neće zaustavljati izbeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju da stignu u Evropu, izjavio je turski zvaničnik agenciji Rojters.

On je to rekao očekujući masovni pokret izbeglica iz sirijske pokrajine Idliba gde se nalazi milion raseljenih ljudi.

Turskoj policiji, obalskoj straži i graničarima izdata je naredba da se drže po strani i ne preduzimaju nikakve korake.

Sirijska opservatorija za ljudska prava prenela je da su smrtno stradala 34 vojnika, u eskalaciji koja bi mogla izazvati oštar odgovor Ankare. Prema opservatoriji, vladine snage su uz pomoć ruske vojske zauzele u poslednja tri dana oko 60 posto područja u južnom Idlibu i u susednoj pokrajini Hami.

Guverner pokrajine Hataj izjavio je da su u napadu na Idlib, pokrajini koja se graniči sa Sirijom, poginula 33 turska vojnika i za napade optužio snage sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u četvrtak uveče sazvao vanredno zasedanje veća bezbednosti u Ankari na kojem su bili ministar odbrane i šefovi tajnih službi. Turski mediji prenose da je sastanak bio upravo o stanju u Idlibu.

Turska je poslala hiljade vojnika u tu graničnu sirijsku pokrajinu i izvršila invaziju bez presedana kako bi podržala pobunjenike protiv ofanzive predsednika Asada.

Gotovo milion Sirijaca prebeglo je u poslednja tri meseca, u najvećem egzodusu od početka rata.

 

Comments

comments