Svet

U Rusiji protesti protiv ustavne revizije koju je predložio Putin

U nekoliko gradova u Rusiji danas su organizovani protesti protiv nacrta ustavne revizije koju je predložio predsednik Vladimir Putin.

Analitičari smatraju da Putin na taj način priprema teren da sačuva svoj uticaj posle 2024. godine, kada bude napustio predsedničko mesto.

Protesti organizovani su u obliku po jedan demonstrant na javnom mestu, što je jedini oblik protesta u Rusiji koji ne zahteva dozvolu okupljanja.

U Sankt Peterburgu je ipak došlo do privodjenja nekoliko demonstranata, navela je nevladina organizacija OVD-Info, koja prati dešavanja na protestima.

Protest u Moskvi bio je dozvoljen na mestu udaljenom od centra grada, a organizovan je na poziv nekoliko opozicionih pokreta medju kojima je Front levice Sergeja Udalcova. Organizatori navode da se okupilo 3.000 ljudi, dok je policija javila da ih je bilo oko 300.

Udalcov je za agenciju Interfaks rekao da bi želeo referendum umesto “nerazumljivog javnog glasanja”. Putin je obećao da će se Rusi izjasniti o tekstu ali nije naveo na koji način.

OVD-Info je dodao da su protesti organizovani u nekoliko drugih gradova u Rusiji, medju kojima Arhangelsk na severozapadu i Ulan Ude u Sibiru.

Putin je polovinom januara iznenada najavio reviziju Ustava koja će ojačati nekoliko prerogativa predsednika i ulogu Državnog saveta, koji je za sada konsultativni organ.

Nakon toga je premijer Dmitrij Medvedev podneo ostavku zajedno sa celom vladom. Ustavni amandmani koje je Putin predložio, krajem januara su jednoglasno usvojeni u parlamentu.

Izvor: Beta

Comments

comments