Društvo

UBISTVO INVESTITORA: Osuđen čak devet puta, a nikada nije robijao

Ubijeni građevinski investitor Zoran Trifunović godinama nizao brojne krivične prijave. Dobijao uslovne kazne za divlju gradnju, falsifikovanje, nanošenje povreda…

GRAĐEVINSKI investitor Zoran Trifunović (59), kojeg je u nedelju u beogradskom naselju Zvezdara hicima iz pištolja usmrtila penzionerka Stojanka Stojanović, ima “bogatu biografiju” i bio je dobro poznat policijskim, istražnim i sudskim organima u Srbiji. Naime, Trifunoviću je samo jagodinski sud izrekao čak devet presuda za razna krivična dela, a i u Beogradu se vodio niz postupaka protiv njega.

Kako “Novosti” saznaju, investitor je osuđen prvi put sredinom devedesetih godina, a nakon toga usledile su, jedna za drugom, nove sudske odluke. Pred jagodinskim sudom oglašen je krivim zbog klevete, kršenja zakona o izgradnji objekata, neovlašćenog iskorišćavanja autorskih dela, falsifikovanja isprava. Takođe, 2013. osuđen je i za nanošenje lakih telesnih povreda, kao i zbog teškog dela protiv sigurnosti, odnosno obezbeđenja gradilišta. Sve izrečene sankcije su, međutim, bile uslovne kazne zatvora u trajanju od jedne do dve godine ili novčane u iznosu od 20.000 do 200.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: POSTOJI SNIMAK NA KOME ČELNICI KORIDORA PRIMAJU MITO: INJŽENJER KOJI JE NAPUSTIO PROJEKAT IZNOSI NEPOZNATE DETALJE

Hapšen je i zbog jednog krivičnog dela – prinude, kao i nanošenja teških telesnih povreda, a protiv njega se, takođe, vodilo i nekoliko postupaka, koji su u fazi predistrage, zbog kršenja zakona o izgradnji objekata.

U prestonici, gde je najviše poslovao, nikada nije osuđivan, ali se zato protiv njega vode brojne istrage. Konkretno, u beogradskom Drugom osnovnom tužilaštvu u toku je predistražni postupak za utaju poreza. Krivičnu prijavu protiv Trifunovića tužilaštvu je podnela policija i nadležni su radili na dodatnim proverama i prikupljanju dokaza za koje se teretio investitor. U ovom tužilaštvu, ranije su se “obrele” i neke privatne prijave protiv Trifunovića, poput jedne za falsifikovanje isprava i jedne za prevaru, ali se od njih, u međuvremenu, odustalo.

Aleksandra Đenadić, portparol Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu, potvrdila je za “Novosti” da se i kod njih nalazi nekoliko krivičnih prijava protiv Trifunovića:

– U našem tužilaštvu postoji pet krivičnih prijava protiv ovog investitora – kaže portparol. – Sve su privatne, odnosno podneli su ih oštećeni građani i sve terete investitora za nedozvoljenu gradnju. Jedna od njih, koja je iz 2016. godine, u međuvremenu je odbačena. Ostale četiri se još nalaze u fazi predistrage. Samo u jednom predmetu do sad su saslušani podnosioci prijave i Trifunović.

Ime Zorana Trifunovića nije nepoznato ni beogradskom Višem tužilaštvu, u kojem se, kako nezvanično saznajemo, protiv njega vodio postupak iz 2009. godine za prinudu, zatim za ugrožavanje bezbednosti iz 2016, ali i za neke prevare. Međutim, u ovom tužilaštvu u utorak nam je rečeno da se kod njih vodio jedan postupak protiv Trifunovića, ali da je isti još prošle godine “ustupljen” Prvom tužilaštvu na postupanje. U Prvom tužilaštvu to demantuju i tvrde da je predmet kod kolega iz VJT?!

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) OVAJ JE DNO ČAK I ZA STANDARDE SNS: ĐUKA PLJUJE OLIVERA IVANOVIĆA

Reč je o slučaju iz decembra 2009. kada se Trifunoviću na teret stavljalo krivično delo prunude, odnosno da je poslao batinaše da prebiju Koču i Menku Kostoski, iz Ulice Stanka Vraza 38, na čiji se plac i kuću nameračio i gde je hteo da zida višespratnicu. Mediji su tada preneli frapantno svedočenje Menke Kostoski:

– Zoran Trifunović mi je govorio: “Samo pisni i živa nećeš izaći napolje”. Sve vreme me je držao za vrat. Prestala sam i da vičem. Odvukao me je do toaleta, zaključao, a zatim sam čula lupu. Mislila sam da se Beograd ruši, kad je iznenada u dvorište, a potom i u našu kuću, uletelo dvadesetak maskiranih napadača. Prethodno su pretukli mog supruga Koču, kojem su polomili nekoliko rebara, a lekari su kasnije konstatovali i blagi potres mozga i povrede bubrega.

Kočina ćerka Emilija objasnila je tada da je povod za napad na njene roditelje bio sukob sa Trifunovićem, s kojim su sklopili ugovor o ustupanju placa za izgradnju zgrade.

– Objekat je trebalo da bude gotov u roku od godinu dana – ispričala je Emilija, koja u trenutku napada nije bila kod kuće. – Za to vreme smo se preselili u Mirijevo i plaćao nam je kiriju, međutim, nije ni srušio kuću, a kamoli izgradio zgradu. Zvali smo ga da ga pitamo da li i dalje ostajemo u Mirijevu, da li će nastaviti da nam plaća kiriju, jer mi za to nismo imali novca. Ali nismo uspevali da stupimo u kontakt s njim, pa smo se vratili u našu kuću. Tada se on pojavio noseći ugovor po kojem je moj otac suinvestitor, sa još dve osobe i preduzećem DOO “Sava invest Beograd”, čiji je vlasnik Trifunović. Po tom ugovoru, koji je falsifikovan, tata je navodno pristao da uzme kredit od 500.000 evra i da stavi kuću pod hipoteku.

Kostoski su onda započeli “rat” i sudski postupak sa Trifunovićem, nakon čega su usledile pretnje i – batine. Na kraju je srušio kuću i zaposeo plac, na kojem je izgradio višespratnicu od 590 kvadrata.

SAMI UVODILI STRUJU

KAKO nezvanično saznajemo, Zoran Trifunović je u Jagodini gradio nekoliko objekata koje zbog nedostatka novca nikada nije završio. U nekim njegovim zgradama čak su i kupci stanova posle useljenja morali sami da uvode vodu i struju. Mnogima je dugovao novac i zbog toga je retko odlazio u svoj grad. Jagodinci kažu da je bio i vlasnik hotela i restorana “Šumadija” u tamošnjoj Ulici kneza Lazara, ali je zbog dugovanja navodno odlučio da to proda.

SIN POSETIO MAJKU

MARKO Stojanović, čija je majka Stojanka ubila investitora Zorana Trifunovića, u utorak je išao u beogradski Centralni zatvor da je poseti:

– Odneo sam mami nešto odeće, lekove i voće – objašnjava Stojanović. – Ona je još u šoku, a i ja sam očajan. Stara je i bolesna, a sada je u pritvoru. Ne znam kako će to izdržati.

Podsetimo, Stojanka, koja se tereti za ubistvo, odbila je da iznese odbranu pred nadležnim tužilaštvom uz tvrdnju da nije psihički i zdravstveno spremna, a sud joj je odredio pritvor do 30 dana zbog sumnje da bi, boravkom na slobodi, mogla uticati na svedoke dok traje istraga, ponoviti delo i kako ne bi došlo do većeg uznemirenja javnosti.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆEVA POSETA IMA ZA CILJ DA UBEDI SRBE DA IM JE BOLJE DA ŽIVE U VELIKOJ ALBANIJI

(izvor: novosti.rs)

Comments

comments